Покушавају да озваниче непризнате резултате

Горан Маунага
Покушавају да озваниче непризнате резултате

Бањалука, Сарајево - Објављивање лажних резултата пописа становништва у БиХ "Службеном листу БиХ" покушај је њиховог озваничења, иако су настали из обраде урађене према програму којег је једнострано донио директор Агенције за статистику БиХ, а који није у складу са Законом о попису.

Став је то званичника Завода за статистику Републике Српске и Агенције за статистику БиХ који наглашавају да законом није прописано да резултате пописа треба објавити у "Службеном листу БиХ".

У Заводу за статистику РС истакли су да ни Међународна посматрачка операција (ИМО) није дала свој коначан извјештај о спроведеном попису, а да ће тек након њега, на јесен, бити познато да ли такви резултати могу да буду међународно признати.

- То значи да је објављивање резултата пописа у "Службеном листу", чак и ако није законски прописано, преурањено. Осим ако у Агенцији за статистику БиХ нису сигурни да ће и експерти ИМО верификовати такве резултате пописа - рекли су из Завода за статистику РС.

Замјеник директора Агенције за статистику БиХ Миљан Попић каже да није био информисан да ће било какви подаци бити упућени "Службеном листу БиХ". 

- Што се мене лично тиче, ти подаци као да нису ни презентовани, ни објављени, и тако ћу се и односити убудуће према томе. Веома лако се може практично показати сва неутемељеност тих података са чињеничним стањем и то ће се врло брзо и десити. Нисам ни на који начин био укључен у такву врсту обраде података пописа јер не желим да будем саучесник у незаконитом поступању - каже Попић.

Напомиње да је, нажалост, његов став као замјеника директора Агенције за статистику БиХ игнорисан.

- Наглашавам да су овакви подаци обраде пописа лажни и статистички неупотребљиви унутар БиХ за било каква планирања, као и за процес ЕУ интеграција - закључио је Попић.

Директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић је без сагласности представника РС донио одлуку о програму обраде података пописа којом је предвиђено да око 196.000 људи из спорних пописница буду третирани као стални становници БиХ, иако годинама живе у иностранству.

Представници РС су одбили обраду података на тај начин утврдивши да је незаконит и да ће добијени резултати пописа бити лажирани с циљем да број Бошњака у БиХ пређе границу од 50 одсто, што се убрзо показало тачним.

На основу података које је објавила Агенција за статистику БиХ Бошњаци чине 50,11 одсто популације у земљи. РС ове резултате, који садрже и низ других нелогичности, не признаје због чега је донијела закон на основу којег ће објавити своје резултате пописа.

Уставни суд

Предсједавајући Представничког дома Парламента БиХ и лидер СДС-а Младен Босић поднио је крајем јуна апелацију Уставном суду БиХ за оцјену уставности и законитости одлуке о методологији за обраду података пописа становништва, коју је донио Велимир Јукић. Од суда је затражено доношење привремене мјере којом би била суспендована примјена спорне одлуке и одгођено објављивање резултата пописа. Суд ће Босићев захтјев разматрати тек у септембру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана