Подршка тужилаштву уз прегласавање Срба

Ж. Д.
Подршка тужилаштву уз прегласавање Срба

Сарајево - Прегласавањем делегата из српског народа Средоје Новића из СНСД-а и Драгутина Родића из ДНС-а, Уставноправна комисија Дома народа Парламента БиХ подржала је јуче информацију о раду Тужилаштва БиХ за прошлу годину иако је у расправи указано на низ мањкавости и проблема у раду те правосудне институције.

Информација ће се наћи на данашњој сједници Дома народа, а претходно ју је Представнички дом примио к знању. Новић је казао да подаци из информације указују на раст квантитета, али да се не види да ли има напретка у квалитету рада тужилаштва.

- У тужилаштву се дешавају и негативне ствари. Нису довољна саопштења и тражење од Високог судског и тужилачког савјета БиХ да буде заштићен главни тужилац. Да ли је то немоћ Тужилаштва БиХ - запитао је Новић који је затражио и информацију о националној структури лица обухваћених у процесима за ратне злочине, истичући да су неки предмети десет и више година у поступку, што наводи на закључак о селективном приступу тужилаштва.

Делегат хрватског народа Бариша Чолак из ХДЗ-а БиХ рекао је да је раније имао примједбе на рад тужилаштва, али да сматра да је у прошлој години постигнут напредак.

- Било је селективног приступа у предметима ратних злочина, чак и таквих ствари да су за исто чињенично стање правне квалификације биле различите - констатовао је Чолак.

Члановима комисије обратио се Изет Одобашић из Тужилаштва БиХ, који је устврдио да нема селективног приступа случајевима ратних злочина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана