Писмо бошњачких лобиста Блинкену зрело за канту за отпатке

Вељко Зељковић
Писмо бошњачких лобиста Блинкену зрело за канту за отпатке

САРАЈЕВО - Од писама појединих политичких актера из БиХ, али и бошњачких лобиста широм свијета, у којима они траже хитну промјену структуре Дејтонског мировног споразума јер је она наводно постала препрека политичком преживљавању БиХ, нема ништа и представљају само предизборну игру.

Каже ово за “Глас Српске” професор Факултета политичких наука у Бањалуци Милош Шолаја осврћући се на посљедње ставове СДА, али и писмо групе домаћих и ино “активиста” упућено на адресу америчког државног секретара Ентонија Блинкена у којем потписници од њега траже да се САД активније ангажују на темељној ревизији Устава БиХ, јер је како су истакли “тешко стечени мир под пријетњом”.

- Вјероватно покушавају да искористе ову ситуацију у свијету. Али и они знају да је ревизију Дејтонског мировног споразума немогуће спровести без сагласности свих страна. Значи САД не могу ништа саме, јер су то још Русија, али и Србија, као потписница овог међународног споразума. Могу они да сањају, прижељкују и траже свашта, али реалност је другачија. Мислим да ни сама међународна заједница није спремна на такву авантуру, јер су свјесни куда би ти једнострани потези могли одвести не само БиХ, већ и цијели регион - истакао је Шолаја.  

Шеф Представништва РС у Вашингтону Обрад Кесић каже како није тајна да иза овог писма стоје активисти и лобисти бошњачке заједнице и људи који директно раде за бошњачке интересе.

- За њих БиХ јесте унитарна и високоцентрализована, де­ факто национална држава Бошњака. Све друго, укључујући и Дејтонски споразум, за њих је неприхватљиво. Тако да је иронично у томе да се они позивају и наводе да је БиХ угрожена и траже ревизију Дејтонског споразума. Та ревизија уништила би Дејтон и заједничку државу БиХ. У њиховом активизму нема ништа ново и апсолутно немају шансу за успјех. То је само још један пуцањ у празно - рекао је “Гласу Српске” Кесић.

Нагласио је да је и америчка администрација свјесна да се не може наметнути оно што они траже, а да не дође до распада БиХ.

- То су људи који дуго граде своју каријеру на основу активизма у корист бошњачке политичке елите и бошњачких националистичких интереса. Нема шансе да се било шта од онога што су они навели оствари - подвукао је Кесић и додао да бошњачки активисти често пишу Блинкену те да најновијим писмом потврђују да настављају и даље јер вјероватно нису задовољни повученим потезима до сада.

Главни аутор поменутог писма је Дејвид Петигру, професор филозофије, а међу потписницима су и Јакоб Финци, Дерво Сејдић, Славен Ковачевић, Златан Бегић, Адил Куленовић, Соња Бисерко, Јануш Бугајски, Емир Рамић, Данијел Сервер.

Како су навели, “мантра коју понављају бројни интернационални званичници, да се БиХ састоји од два ентитета и три конститутивна народа довела је до тренутне егзистенцијалне кризе”. Додаје се и како су, због помањкања међународне интервенције, нарочито након 2006. године, “дејтонске структуре прешле на етнонационалистичку реторику подјела и пријетње сецесијом које дестабилизују БиХ и регион”.

У писму су српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и лидер ХДЗ БиХ Драган Човић представљени као сепаратистички лидери који су експлоатисали концепт “конститутивности народа” како би, како се тврди, “креирали даље подјеле и мржњу”. Сматрају да је дошло вријеме за темељну ревизију Устава БиХ како би, како наводе, “БиХ могла испунити услове за приступање НАТО и Европској унији”.

Интервенција

У писму упућеном Блинкену наводи се да би САД требало да се “конструктивно ангажују” на два начина. Први је, кажу, да САД иницирају и подрже процес креирања потпуно новог друштвеног уговора за 21. вијек у БиХ, а други да САД охрабре ОХР да употријеби бонска овлашћења да се уставна и изборна реформа имплементира на цијелој територији БиХ, у складу са свим пресудама Европског суда за људска права.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана