Одбрана Ратка Младића уложила жалбу, траже ново суђење

Срна
Одбрана Ратка Младића уложила жалбу, траже ново суђење

Хаг - Одбрана генерала Ратка Младића поднијела је данас жалбу на пресуду бившем ратном команданту Војске Републике Српске што је у складу са роком који одбрана имала на располагању са обзиром да је пресуда изречена 22. новембра.

У свом поднеску одбрана тражи од Жалбеног вијећа да исправи све правне и чињеничне грешке (еррорс оф лањ анд фацт), да поништи или ревидира тачке пресуде од друге до 11. и да га ослободи по свим тачкама.

Одбрана као алтернативу предлаже ново суђење, као и умањење раније изречене казне.

У поднеску се подсјећа да је Младић осуђен по 10 од 11 тачака оптужнице и осуђен на доживотну робију.

Одбрана тражи и додатно вријеме за анализу пресуде и неопходна истраживања.

Одбрана подсјећа да је неуролог закључио да је ментално здравље генерала Ратка Младића током суђења и прије изрицања пресуде било лоше због чега он није био ментално способан да учествује у судском поступку.

Адвокати наглашавају да се сви наводи пресуде могу оспоравати или преиспитати.

"Због некоркетног начина на којима Судско вијеће водило поступак и кршило процедуру одбрана жели да оспори сваки захтјев Тужилашптва који је одобрен и поред њиховог противљења и сваки захтјев одбране који је одбачен", наводи се у поднеску.

У поднеску који су потписали адвокати Бранко Лукић и Драган Иветић наводи се да се жалба заснива на више питања укључујући грешке Судског вијећа, које се односе на процедуру и на тумачење оптужнице.

Одбрана, између осталог, оспорава тврдње Судског вијећа да је постојао удружени злочиначки подухват и да је у њему учествовао Младић. Такође, одбрана оспорава да је здружени злочиначки подухват постојао у Сарајеву и у Сребреници и да је у њему Младић учествовао.

Такође, одбрана сматра да су током поступка Младићу грубо прекршена права на фер суђење.

"Обим и величина грешака у пресуди су без преседана", наводи се у жалби.

Уложена жалба на дио пресуде Ратку Младићу

Тужилаштво Механизма за међународне кривичне судове, које је насљедник Хашког трибунала, уложило је жалбу на дио пресуде којом је генерал Ратко Младић ослобођен оптужбе за геноцид у пет општина у БиХ.

Ријеч је о општинама Фоча, Котор Варош, Приједор, Сански Мост и Власеница.

Тужилаштво тражи да суд исправи своју ранију одлуку и утврди да је постојала намјера уништења босанских муслимана у тим општинама са геноцидним намјерама, наводи се у жалби коју је потписао тужилац Серж Брамерц.

Хашки трибунал је 22. новембра прошле године бившег команданта ВРС генерала Младића /75/ осудио на доживотни затвор, прогласивши га кривим за геноцид у Сребреници, прогон муслимана и Хрвата широм БиХ, терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање војника Унпрофора за таоце, 1992-95. године.

Он је ослобођен оптужби за геноцид у шест општина /Кључ, Котор Варош, Сански Мост, Приједор, Власеница и фоча током рата у БиХ/.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана