Од донатора очекују двије милијарде КМ

Ж. Д.
Од донатора очекују двије милијарде КМ

Сарајево - На данашњој донаторској конференцији за БиХ и Србију која се одржава у Бриселу под мотом "Обнављамо заједно" требало би да буде прикупљено више од двије милијарде марака које ће бити на располагању за санацију штете настале у мајским поплавама, процјена је Европске комисије.

Око 60 одсто новца који ће бити на располагању односи се на кредите, а Србији ће припасти већи дио колача. До сада је пријављено 300 учесника, а конференцијом копредсједавају Француска, Словенија и ЕУ. Конференцији ће присуствовати премијер РС Жељка Цвијановић и шеф Представништва РС у Бриселу Марио Ђурагић.

- Конференција ће дати допринос и унапређењу сарадње у случају поплава и природних непогода у региону, али и оперативне сарадње - истакли су у кабинету премијера РС.

Министар иностраних послова Златко Лагумџија рекао је јуче да ће на конференцији учествовати представници 28 земаља ЕУ и 29 држава изван тог блока. Додао је да ће учешће узети и све међународне финансијске институције, те 16 међународних организација, 31 невладина организација и 12 финансијских институција.

- БиХ ће изаћи са обједињеним програмом потреба које су израдиле Свјетска банка и Европска комисија које су процијениле штету на око четири милијарде, а потребе износе 3,45 милијарди КМ - рекао је Лагумџија.

Он је увјерен да ће на конференцији бити обезбијеђена средства за прву фазу санирања штете, односно да ће се ургентне потребе за БиХ, а то су  стамбена питања и радна мјеста, покрити средствима са донаторске конференције.

- То подразумијева да до Нове године нико из угрожених подручја неће бити без крова над главом и без запослења. За потребе становања потребно је 880 милиона марака - казао је Лагумџија и подвукао да донаторска средства до задњег фенинга морају бити трошена транспарентно.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана