Поруке са обиљежавања Дана побједе: Српскa нe заборавља оне који су јуначки пали за слободу

ГС
Обиљежавање Дана побједе
Foto: Дражан Поздеровић | Обиљежавање Дана побједе

БАЊАЛУКА – Српска обиљежавањем 9. маја показује да не заборавља оне који су јуначки пали за слободу садашњих и будућих генерација, поручио је предсједник СУБНОР-а Српске Слободан Шобић током централне манифестације обиљежавања Дана побједе над фашизмом у Бањалуци.

Овим шаљемо поруку мира свим народима свијета да се зло из Другог свјетског рата никада не понови и да чувамо мир и слободу - рекао је Шобић у обраћању.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик на обиљежавању Дана побједе над фашизмом у Бањалуци рекао је да је наша исторја, историја српског народа страдалничка и часна, историја народне побједе.

Говор је започео минутом ћутања за страдале у Србији у два масовна убиства.

Нагласио је да овај дан припада свима који су страдали у четири године рата који је наметнуо фашизам.

-Борба је била часна, многи су дали животе јер су сматрали да је то часно - рекао је Додик.

Истакао је да је народно ослободилачка војска несумњиво била антифашистичка, али и Срби су имали и отаџбински покрет.

- Народно ослободилачку борбу су у оквиру партизанске и отаџбинске војске доминантно провели Срби, нису нужно били везани за идеологију али јесу за слободу свог народа. Истовремено са борбом кренула је 1928. године и сатанизација српског народа. Републила Српска је антифашистички пројекат! - рекао је Додик.

Поручио је да је Републила Српска антифашистичка држава и да ће то остати по свом обиљежју.

- Данас Република Српска живи свој пуни демократаки и уставни потенцијал. БиХ није хијерархијски посложена држава. Настоје да направе унитарну и централизовану земљу настоје да нам отму имовину -рекао је Додик.

Истакао је да мора да се афирмише идеја о националној држави Срба.

- Морамо се окупити око идеје Републике Српске као самосталне државе ако наставе да нам одузимају уставну позицију - поручио је Додик и додао да ће Српска наставити да се гради.

- Унаприједити болнице и бање је наш приоритет у наредном периоду. У сталној борби са унутрашњим потребама развоја, данас је Српска стабилна заједница и живи више од три деценије. Српска има намјеру да буде јача већа и стабилнија. Треба да рјешавамо проблеме борачке популације. Нека живи Република Српска, Србија, Русија, српски и руски народ - поручио је Додик.

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов након полагања вијенаца нагласио је да је Дан побједе над фашизмом историјски дан за судбину цијелог свијета.

Калабухов је поручио да је “ово данас знак сјећања и памћења, поштовања и уједињења”.

Подвукао је да су Срби и Руси дали велики, неизмјеран отпор фашизму и својом побједом у Другом сјвејетском рату остварили подвиг.
-Ово је празник који уједињује руски и српски народ који је највише жртве поднио у Другом свјетском рату, народи који су се национално највише одупрли фашизму - рекао је Калабухов у обраћању.

Он је поручио да треба чувати сјећање на оне који су побиједили и сломили нацизам.

-Требамо да чувамо ову традицију и сјећање и поштовање свих народа који су остварили побједу над фашизмом - рекао је Калабухов.

Предсједник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић рекао је да је званична политика Српске антифашистичка и да она с пуним правом слави антинацистичке и антифашистичке датуме на овим просторима.

-Српска је и настала борећи се против оних који су славили усташтво или „ханџар дивизију“. По томе је једина права насљедница антифашистичких покрета  рекао је Стевандић новинарима у Бањалуци након што је у Бањалуци одржана централна манифестација поводом обиљежавања 9. маја - Дана побједе над фашизмом.

Стевандић је рекао да је Српска институционално функционише добро, те да по бројним  параметрима и сегментима боља од земања у окружењу.

Дан побједе над фашизмом обиљежава се 9. маја у знак сјећања на тај датум 1945. године када је ступила на снагу безусловна капитулација нацистичке Њемачке, чиме је завршен Други свјетски рат у Европи.

Други свјетски рат био је у историји човјечанства најмасовнији и по броју људских жртава најстравичнији сукоб у којем је погинуло око 60 милиона људи.

Српски народ на простору бивше Југославије дао је највећу жртву и допринос у сламању фашизма.

У Бањалуци, али и у другим градовима и општинама Српске обиљежава се Дан побједе над фашизмом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана