Dan pobjede nad fašizmom: Marš “Besmrtnog puka”, cvijeće i vijenci na spomenike žrtvama FOTO, VIDEO

Srna
Marš “Besmrtnog puka”
Foto: Dražan Pozderović | Marš “Besmrtnog puka”

BANjALUKA -U Banjaluci, ali i u drugim gradovima i opštinama Srpske obilježava se Dan pobjede nad fašizmom.

Na početku obilježavanja učesnici marša “Besmrtnog puka”  prošetali su od Trga Krajine do Trga palih boraca povodom obilježavanja 9. maja .

Potom su položeni vijenci i cvijeće na Spomenik žrtvama fašizma na Trgu palih boraca.

U maršu “Besmrtnog puka” učestvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić i drugi ministri u Vladi Srpske, amabasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov, predstavnici Grada Banjaluka, Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžinskog rata i Narodnooslobodilačkog rata, te brojni građani.

Učesnici su nosili slike predaka, učesnika Drugog svjetskog rata, zastave ratnih jedinica i transparente sa prigodnim porukama radi podsjećanja na vojnike i civile iz Narodnooslobodilačkog rata koji su dali živote u borbi protiv fašizma.

“Besmrtni puk” je međunarodna društvena akcija koja je počela 2011. godine u gradovima Rusije tokom obilježavanja Dana pobjede - 9. maja.

Obilježavanje ovog istorijskog događaja organizovao je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.


Na Spomenik žrtvama fašizma na Trgu palih boraca vijence i cvijeće položili su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić, izaslanik srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cijanović, amabasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov, generalni konzul Srbije u Banjaluci Miloš Vujić, predstavnici Grada Banjaluka, Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH i Ministarstva odbrane u Savjetu ministara BiH, organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžinskog rata i SUBNOR-a, te brojni građani.

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se 9. maja u znak sjećanja na taj datum 1945. godine kada je stupila na snagu bezuslovna kapitulacija nacističke Njemačke, čime je završen Drugi svjetski rat u Evropi.

Drugi svjetski rat bio je u istoriji čovječanstva najmasovniji i po broju ljudskih žrtava najstravičniji sukob u kojem je poginulo oko 60 miliona ljudi.

Srpski narod na prostoru bivše Jugoslavije dao je najveću žrtvu i doprinos u slamanju fašizma.

Sovjetski Savez dao je najveću žrtvu i doprinos u slamanju fašizma sa 22 do 26 miliona ljudi, dok je bivša Jugoslavija, koja je tada i kroz istoriju bila na strani saveznika, imala najveće gubitke koji se, prema državnoj komisiji bivše SFRJ, procjenjuju na 1,7 miliona ljudi.

Doboj

Ispred Spomen-kosturnice u Parku narodnih heroja u Doboju danas su položeni vijenci i odata počast poginulim borcima i civilima povodom 78 godina od pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

Vijence su položile delegacije dobojskog Udruženja “Antifašisti i borci Narodnooslobodilačkog rata /NOR/”, Gradske uprave Doboj i dobojske organizacije Mladi socijaldemokrati (MSD).

Predsjednik Skupštine grada Doboj Srećko Rekanović rekao je novinarima da su u borbi za slobodu srpski i ruski narod dali najviše žrtava u Drugom svjetskom ratu, zbog čega se one moraju sačuvati od zaborava i dostojno obilježavati sjećanje na njih.

Sa dobojskog područja u NOR-u je tokom Drugog svjetskog rata poginulo oko 650 boraca.

Trebinje

Predstavnici trebinjskg SUBNOR-a, Gradske uprave i Socijalističke partije položili su danas cvijeće na Spomenik palim borcima u borbi protiv fašizma 1941-1945. u gradskom parku, povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, te poslali univerzalnu poruku mira.

Predsjednik trebinjskog SUBNOR-a Rajko Ćapin rekao je novinarima da na današnji dan treba da se pošalje univerzalnu poruku mira i da se radi na razvijanju i jačanju sistema koji će još jače vrednovati, promovisati i afirmisati istinske vrijednosti kao što je porodica, tradicija, međusobno uvažavanje, poštovanje, tolerancija i bratska ljubav.

On je istakao da stalno treba biti aktivan u borbi za pravednije, humanije i solidarnošću protkano društvo.

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Dražen Bošković izjavio je novinarima da je važno da se njeguje kultura pamćenja, te da je obilježavanje 9. maja - Dana pobjede nad fašizmom, sjećanje na sve žrtve fašističkog terora, a ovakvi događaji su i opomena da je potrebno biti na oprezu, kako se slični događaji ne bi ponovili.

Derventa

U Derventi je polaganjem vijenaca ispred spomen-obilježja NOR-a kod Osnovne škole “Nikola Tesla” obilježen Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu i Dan Evrope.

Gradonačelnik Milorad Simić ističe da Derventa na skroman i dostojanstven način obilježava značajan datum iz Drugog svjetskog rata.

-Ovaj dan, nažalost, sve manje naroda i narodnosti obilježava, što je jako tužno pogotovo u svjetlu posljednjih godina svih dešavanja u svijetu, kada se primijeti da su ostaci fašizma i nacionalizma probuđeni - rekao je Simić novinarima.

Predsjednik Gradske organizacije SUBNOR-a Borislav Preradović kaže da se danas obilježava vrlo značajan datum kada je pobijeđen fašizam 1945. godine.

-Svake godine pokazujemo da smo antifašistički grad i okupljanjem obilježavamo vrlo značajan datum za čovječanstvo. Položili smo vijence i odali počast žrtvama nesrećnog rata. Mi smo mislili da je pobijeđen fašizam, međutim, fazizam nikada neće biti pobijeđen. Moram da obilježavamo ove datume, da mlade podsjećamo na događaje koji su bili i kako se izvojevala sloboda - rekao je Preradović.

Drvar

Dan pobjede nad fašizmom u Drvaru je obilježen polaganjem vijenaca na Spomenik žrtvama fašističkog terora.

Načelnik opštine Drvar Dušica Runić istakla je da Dan pobjede nad fašizmom ima poseban značaj za Drvar kao antifašistički grad u kome je počeo ustanak naroda i narodnosti BiH koji je završio konačnom kapitulacijom fašista 1945. godine.

-Ponekad se čini da borba konstantno traje i da je drvarski slobodarski duh prisutan i traje - rekla je Runićeva Srni.

Ona je naglasila da Drvarčani i Drvar i danas vode bitku za opstanak i ostanak na ognjištima, te uporno pobjeđuje svakodnevne izazove sa kojima se susreću.

Vijence na Spomenik žrtvama fašističkog terora položile su delegacije opštine Drvar, šef konzularne kancelarije Srbije u Drvaru Jugoslav Đorđević i delegacija Opštinskog odbora SNSD-a.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana