Poruke sa obilježavanja Dana pobjede: Srpska ne zaboravlja one koji su junački pali za slobodu

GS
Obilježavanje Dana pobjede
Foto: Dražan Pozderović | Obilježavanje Dana pobjede

BANjALUKA – Srpska obilježavanjem 9. maja pokazuje da ne zaboravlja one koji su junački pali za slobodu sadašnjih i budućih generacija, poručio je predsjednik SUBNOR-a Srpske Slobodan Šobić tokom centralne manifestacije obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom u Banjaluci.

Ovim šaljemo poruku mira svim narodima svijeta da se zlo iz Drugog svjetskog rata nikada ne ponovi i da čuvamo mir i slobodu - rekao je Šobić u obraćanju.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom u Banjaluci rekao je da je naša istorja, istorija srpskog naroda stradalnička i časna, istorija narodne pobjede.

Govor je započeo minutom ćutanja za stradale u Srbiji u dva masovna ubistva.

Naglasio je da ovaj dan pripada svima koji su stradali u četiri godine rata koji je nametnuo fašizam.

-Borba je bila časna, mnogi su dali živote jer su smatrali da je to časno - rekao je Dodik.

Istakao je da je narodno oslobodilačka vojska nesumnjivo bila antifašistička, ali i Srbi su imali i otadžbinski pokret.

- Narodno oslobodilačku borbu su u okviru partizanske i otadžbinske vojske dominantno proveli Srbi, nisu nužno bili vezani za ideologiju ali jesu za slobodu svog naroda. Istovremeno sa borbom krenula je 1928. godine i satanizacija srpskog naroda. Republila Srpska je antifašistički projekat! - rekao je Dodik.

Poručio je da je Republila Srpska antifašistička država i da će to ostati po svom obilježju.

- Danas Republika Srpska živi svoj puni demokrataki i ustavni potencijal. BiH nije hijerarhijski posložena država. Nastoje da naprave unitarnu i centralizovanu zemlju nastoje da nam otmu imovinu -rekao je Dodik.

Istakao je da mora da se afirmiše ideja o nacionalnoj državi Srba.

- Moramo se okupiti oko ideje Republike Srpske kao samostalne države ako nastave da nam oduzimaju ustavnu poziciju - poručio je Dodik i dodao da će Srpska nastaviti da se gradi.

- Unaprijediti bolnice i banje je naš prioritet u narednom periodu. U stalnoj borbi sa unutrašnjim potrebama razvoja, danas je Srpska stabilna zajednica i živi više od tri decenije. Srpska ima namjeru da bude jača veća i stabilnija. Treba da rješavamo probleme boračke populacije. Neka živi Republika Srpska, Srbija, Rusija, srpski i ruski narod - poručio je Dodik.

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov nakon polaganja vijenaca naglasio je da je Dan pobjede nad fašizmom istorijski dan za sudbinu cijelog svijeta.

Kalabuhov je poručio da je “ovo danas znak sjećanja i pamćenja, poštovanja i ujedinjenja”.

Podvukao je da su Srbi i Rusi dali veliki, neizmjeran otpor fašizmu i svojom pobjedom u Drugom sjvejetskom ratu ostvarili podvig.
-Ovo je praznik koji ujedinjuje ruski i srpski narod koji je najviše žrtve podnio u Drugom svjetskom ratu, narodi koji su se nacionalno najviše oduprli fašizmu - rekao je Kalabuhov u obraćanju.

On je poručio da treba čuvati sjećanje na one koji su pobijedili i slomili nacizam.

-Trebamo da čuvamo ovu tradiciju i sjećanje i poštovanje svih naroda koji su ostvarili pobjedu nad fašizmom - rekao je Kalabuhov.

Predsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić rekao je da je zvanična politika Srpske antifašistička i da ona s punim pravom slavi antinacističke i antifašističke datume na ovim prostorima.

-Srpska je i nastala boreći se protiv onih koji su slavili ustaštvo ili „handžar diviziju“. Po tome je jedina prava nasljednica antifašističkih pokreta  rekao je Stevandić novinarima u Banjaluci nakon što je u Banjaluci održana centralna manifestacija povodom obilježavanja 9. maja - Dana pobjede nad fašizmom.

Stevandić je rekao da je Srpska institucionalno funkcioniše dobro, te da po brojnim  parametrima i segmentima bolja od zemanja u okruženju.

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se 9. maja u znak sjećanja na taj datum 1945. godine kada je stupila na snagu bezuslovna kapitulacija nacističke Njemačke, čime je završen Drugi svjetski rat u Evropi.

Drugi svjetski rat bio je u istoriji čovječanstva najmasovniji i po broju ljudskih žrtava najstravičniji sukob u kojem je poginulo oko 60 miliona ljudi.

Srpski narod na prostoru bivše Jugoslavije dao je najveću žrtvu i doprinos u slamanju fašizma.

U Banjaluci, ali i u drugim gradovima i opštinama Srpske obilježava se Dan pobjede nad fašizmom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana