Нови састанак Радончића, Човића и Изетбеговића: Провести реформску агенду

Срна
Нови састанак Радончића, Човића и Изетбеговића: Провести реформску агенду

Сарајево - Лидери владајуће коалиције на нивоу Федерације БиХ /ФБиХ/ СДА Бакир Изетбеговић, ХДЗ БиХ Драган Човић и СББ Фахрудин Радончић саопштили су након данашњег састанка у Сарајеву да на дневни ред федералне Владе и Парламента треба ставити све што је дио реформске агенде.

"Вјерујем да ћемо то моћи урадити до краја године, од пакета реформских активности до оних заостатака који су нас оптерећивали, попут закона о борцима, шумама и играма на срећу", рекао је Човић на конференцији за новинаре.

Говорећи о раду Парламента ФБиХ, он је навео да ће до краја године вјероватно бити одржано пет до шест сједница.

Према Радончићевим ријечима, у јавности се прави драма од њихових састанака, уз тврдње да не дају резултат.

"Међутим, прошле седмице смо са Савезом за промјене лако ријешили питање акциза и буџете. Данас смо се договорили, слуша нас законодавна власт, слушају нас министри", истакао је Радончић, оцијенивши да састанци лидера нису тако неуспјешни како се то жели представити.

Када је у питању рад Савјета министара БиХ, он је поновио да што се тиче СББ-а нема никаквих планова за реконструкцију овог тијела.

Изетбеговић је истакао да на данашњем састанку није разговарано о ситуацији у Стоцу.

"Та тема се не може завршити на овом састанку", рекао је Изетбеговић.

Према његовим ријечима, став је СДА да је Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ себи узела за право да ради оно што треба да раде гласачи, односно да је ЦИК изабрао начелника Стоца.

Говорећи о провођењу одлуке Европског суда за људска права у Стразбуру у предмету "Сејдић-Финци", Изетбеговић је рекао да се она мора ријешити, али да је првенствено потребно ојачати коалицију.

Човић је рекао да би требало да буду настављени разговори о Мостару, истичући да ће, што прије буде постигнут договор за Мостар, свима бити боље.

"Кључни проблем је јачање повјерења, јер када ти односи ојачају, моћи ће се ријешити питање избора и чланова Предсједништва БиХ и делегата у Дому народа", закључио је Човић, на шта је Изетбеговић рекао да јесте оптимистичан, али не у тој мјери.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана