Наоружање, муниција и војна опрема све чешћи плијен граничара

Ведрана Кулага
Наоружање, муниција и војна опрема све чешћи плијен граничара

Сарајево - Оружје, експлозивна средства и муниција све чешћи су плијен граничних полицајаца због чега на граници бива ухапшен велики број кријумчара и са пасошем БиХ и странаца.

Статистика Граничне полиције БиХ показује да је овај вид шверца у успону.

Један од посљедњих случајева забиљежен је крајем децембра на аеродрому у Тузли. Службеници су приликом прегледа ручног пртљага осамнаестогодишње држављанке Хрватске, која је била на лету за Базел, открили 26 комада ловачке муниције. За муницију није имала одобрење за набављање, ношење и држање.

У Чапљини је у децембру одузета ловачка пушка без потребне документације, а откривена је граничном контролом возила регистарских таблица БиХ. На истом мјесту је раније откривена и полуаутоматска пушка и муниција.

Граничари на сарајевском аеродрому су пронашли револвер у пртљагу држављанина Уједињених Арапских Емирата који је био на лету за Дубаи. На истом аеродрому је лани откривен и држављанин Новог Зеланда који је покушао да у авион унесе бајонете.

- Службеници су у пртљагу открили 24 бајонета, реденик за муницију и сандук за ношење резервне цијеви за пушкомитраљез - казали су у Граничној полицији и нагласили да је Новозеланђанина био на лету за Дубаи.

Занимљив случај забиљежен је половином маја када су службеници Граничне полиције у Орашју одузели пиштољ и 50 метака пронађених у звучнику гепека "поршеа" њемачких регистарских ознака.

Муниција је откривена и у Требињу и Тузли. На граничном прелазу Иваница одузет је 21 метак за пушку, а на тузланском аеродрому на лету за Гетеборг у ручном пртљагу су пронађена четири метка. Занимљив случај догодио се и у Зворнику гдје су од држављанина БиХ и Србије одузети оквири за аутоматско оружје с муницијом и пригушивач.

- На обали Зворничког језера Б. П. је затечен у ронилачком одијелу, док су дијелови оружја и муниција били сакривени у врећи - казали су у Граничној полицији.

На граничном прелазу у Требињу одузет је пушкомитраљез са муницијом, а у Тузли је откривен оптички нишан. У оперативној акцији "Пат", која је спроведена против организоване криминалне групе која је кријумчарила цигарете, одузет је и арсенал оружја. Пронађено је десет пушака, седам ручних бомби, 1.000 метака, тромблонске мине и војни детонатор.

Члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност Марио Караматић каже да је рад Граничне полиције БиХ посљедњих година знатно унапријеђен.

- Имају добре резултате, имајући у виду да су нам границе шупље као швајцарски сир. Службеници раде у веома тешким условима, али има простора за додатно унапређење рада Граничне полиције, која биљежи све више запљена оружја, цигарета и наркотика - истакао је Караматић.

У бањалучкој топионици челика половином децембра уништено је 12 пиштоља, 12 пушака те оптички нишан, које је заплијенила Гранична полиција.

Дјевојка носила зоље и бацач ракета

Занимљив случај имала је и Гранична полиција Хрватске. Полицајци су недавно након контроле аутобуса ухапсили дјевојку (25) из БиХ која је у Хрватску у личном пртљагу покушала да пренесе три зоље и ручни бацач ракета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана