На спровођење чека 281 ревизорксих препорука

С. Т.
На спровођење чека 281 ревизорксих препорука

Бањалука - Институције и установе у Српској нису спровеле укупно 281 препоруку Главне службе за ревизију јавног сектора РС, од којих су неке на чекању већ пет година.

Видљиво је то из Регистра препорука финансијске ревизије за период 1. јануар 2013 - 31. октобар 2017. године, објављеном на сајту Главне службе за ревизију.

Регистар садржи све препоруке ревизора дате од почетка 2013. године и њихов статус закључно са 31. октобром 2017.

Евидентирано је да није спроведена 281 препорука, док је 315 дјелимично спроведено. Највише неспроведених препорука је из 2013. године, чак 102, док их 65 чека на спровођење још од 2012. године.

У Регистру се наводи и да су институције и установе спровеле 792 препоруке, док статус 910 препорука није провјерен.

У Одбору за ревизију Народне скупштине РС истичу да институције треба више пажње да посвете реализацији ревизорских препорука.

Члан Одбора Жељка Стојичић каже да све ревидиране институције достављају овом одбору акционе планове за спровођење реформи и да се види да постоји опредијељеност да то чине.

- Јако је важно да препоруке које даје Главна служба за ревизију буду поштоване и да оне које је могуће у кратком року реализовати што прије буду и реализоване. Наравно постоје и оне које траже одређено вријеме, законске измјене и за њих треба више времена, али свакако не треба да остану нереализоване - истакла је Стојичићева. Додала је да се у Српској, у односу на друге нивое власти у БиХ, више поштују препоруке ревизора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана