На двије столице шест службеника

Ведрана Кулага
На двије столице шест службеника

Сарајево - У Министарству цивилних послова БиХ прошле године немилице су дијељене радне књижице што потврђује и конкурс за попуну два радна мјеста, који је омогућио ухљебљење чак шест службеника.

Министарство којим руководи Адил Османовић потрошило је лани 13 милиона марака, од чега је за плате и накнаде искеширано око 4,5 милиона КМ.

Канцеларија за ревизију институција БиХ овом Министарству дала је мишљење са резервом уз скретање пажње, а кључни разлог за ту оцјену су малверзације приликом запошљавања.

Ревизори су чак посебан дио у извјештају посветили случајевима запошљавања и премјештању радника са једног на друго радно мјесто. 

Нови службеници су, према наводима ревизије, до посла у том Министарству долазили на основу јавног огласа и активирањем резервних листи.

Укупно је било осам интерних премјештаја службеника, а у шест случајева радило се о особама који су у вријеме премјештаја били на пробном раду који, према Закону о државној служби у институцијама БиХ, траје годину.

- Ти премјештаји су проузроковали коришћење резервних листа успјешних кандидата за попуну мјеста која су остала упражњена, а особе су премјештане иако нису имале оцјену резултата рада, од које зависи да ли ће остати или напустити институцију, што није у складу са законом - наведено је у ревизорском извјештају.

Ревизори су открили и да су надлежни дијелом игнорисали и закључак Савјета министара БиХ из 2016. којим је свим институцијама БиХ наложено да су обавезне тражити сагласност за ново запошљавање.

- Министарство је обезбиједило сагласност за пријем четири службеника и једног запосленог, а примјеном резервних листа примљено је још шест државних службеника за које није обезбијеђена сагласност - утврдили су ревизори.

Појаснили су да су на два радна мјеста извршени премјештаји по два пута, што значи да је постављени државни службеник који је био на пробном раду интерно премјештен и на његово мјесто је постављен први успјешни кандидат са резервне листе.

- Потом је и тај службеник интерно премјештен и постављен је другорангирани са резервне листе. Тако су, за расписана два радна мјеста по јавном конкурсу, примљена додатна четири државна службеника примјеном института резервних листа - навели су ревизори и открили да је било случајева да су службеници премјештани само 15 дана након постављења.

Ревизорима није све било чисто ни приликом службених путовања и правдања трошкова као ни приликом спровођења поступака јавних набавки.

Министарство одбране

Ревизори су констатовали да Министарство одбране БиХ, које је такође добило мишљење са резервом уз скретање пажње, доста ранијих препорука у вези са унутрашњим контролама није спровело у дјело. Министарство је, како је наведено, проблем који се појавио са истеком рока артикала из исхране превазишло, али су се појавили други проблеми.

- У Извјештају о раду парламентарног војног повјереника за 2017. се наводи како је прекршен Правилник о исхрани у Оружаним снагама БиХ у миру, те како су директно угрожена основна људска права. Министарка Марина Пендеш је ове године наредила Генералном инспекторату да истражи те неправилности - навели су ревизори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана