Конституисан нови сазив Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ

Срна
Конституисан нови сазив Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ

Сарајево - Шефик Џаферовић из СДА нови је предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, Борјана Кришто из коалиције ХНС први, а Младен Босић из Савеза за промјене други замјеник предсједавајућег.

Предсједавајући конститутивне сједнице до избора Колегијума Мирсад Ђонлагић подсјетио је посланике на пословничку одредбу да предсједавајући Представничког дома не може бити из истог народа као предсједавајући Предсједништва и Савјета министара БиХ.

Актуелни предсједавајући Предсједништва БиХ је представник српског народа Младен Иванић, а Савјетом министара у новом сазиву требало би да предсједава Бошњак.

Асим Сарајлић је, у име Клуба посланика СДА, предложио Шефика Џаферовића за предсједавајућег Представничког дома наводећи да је био члан Колегијума Представничког дома у мандатном периоду 2002-2006. и предсједавајући Уставноправне комисије у претходном мандату.

У име ХДЗ БиХ и странака окупљених у коалицији ХНС Вјекослав Беванда предложио је Борјану Кришто за првог замјеника из реда хрватског народа.

Беванда је подсјетио да је Кришто била предсједник Федерације БиХ и федерални министар правде, те делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

За другог замјеника предсједавајућег у име СДС-а и Савеза за промјене Александра Пандуревић је предложила Младена Босића, наводећи да он има богато искуство у дипломатији и политици, те да је за посланика изабран са највећим бројем гласова на претходним изборима.

Она је затражила да се прије гласања разријеши дилема да ли други замјеник предсједавајућег треба да буде из реда хрватског или српског народа, будући да је посљедњи предсједавајући Представничког дома у прошлом сазиву био из реда Хрвата.

Посланик СНСД-а Никола Шпирић рекао је да би било коректно да Хрватима припадне мјесто првог замјеника предсједавајућег Представничког дома, с обзиром да Предсједништвом БиХ предсједава Србин, а Савјетом министра ће предсједавати Бошњак.

Кришто је рекла да питање првог и другог замјеника предсједавајућег не би требало да буде проблем на самом почетку, док се Босић сложио да мјесто првог замјеника припадне представницима Хрвата.

За избор Џаферовића гласало је 27 посланика, седам је било против и осам уздржано, Кришто је добила подршку 35 посланика, а седам је било против, док је за Босићев избор гласало 27 посланика, против је било седам и уздржано седам.

Ово је први пут да је на конститутивној сједници Представничког дома изабран трочлани Колегијум.

Прије избора Колегијума, посланици у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ дали су свечану изјаву, чиме су се стекли услови да почну вршити своје посланичке дужности.

Изабрана Комисија за избор Савјета министара БиХ

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ данас је избором Комисије за припрему избора Савјета министара БиХ завршио конститутивну сједницу.

У Комисију су изабрани Лазар Продановић из СНСД-а, Александра Пандуревић из СДС-а, Асим Сарајлић из СДА, Дамир Бећировић из Демократског фронта, Фехим Шкаљић из Савеза за бољу будућност БиХ, Мирсад Мешић из СДП-а БиХ и Вјекослав Беванда из коалиције ХНС-а.

По аутоматизму, у Комисију су ушли и представници странака које имају по једног посланика у Представничком дому, а то су Момчило Новаковић из ПДП-НДП, Јован Вуковљак из ДНС-НС-СРС, Диана Зеленика из ХДЗ-а 1990, Заим Бацковић из БПС-а и Јасмин Емрић из А-СДА.

Закључујући сједницу предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Шефик Џаферовић подсјетио је посланике да у наредних седам дана треба да изаберу парламентарне комисије и формирају посланичке клубове.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана