КОЛУМНА: Инструкција ЦИК-а за дан избора - нејасноће и нелогичности

Александар Радета
КОЛУМНА: Инструкција ЦИК-а за дан избора - нејасноће и нелогичности

Одржавање избора у условима пандемије представља сам по себи изазов за све оне који се у било којој улози налазе активни у вријеме одржавања и припреме избора.

Евидентно је да ће страначки активисти, као и кандидати за изборе обилазити своје потенцијалне бираче по изборним јединицама. Ако буде поступано по препорукама и у тим ситуацијама постоји ризик од преношења заразе. Тема овог осврта је рад градских и општинских изборних комисија, као и рад бирачких одбора на дан избора. Централна изборна комисија је донијела Инструкцију о начину поступања органа за спровођење избора на изборни дан, које су сви ови учесници дужни да се придржавају. Познајући (не)услове на бирачким мјестима у Бањалуци (а слично или горе је и у другим општинама и градовима), потребно је извршити анализу ове инструкције и у наредном периоду је допунити и измијенити.

У члану 2. став 1. и 2. је наведено да се обавезно обезбјеђује физичка дистанца у складу са смјерницама Свјетске здравствене организације и чега су дужни да се придржавају чланови бирачког одбора приликом рада на бирачком мјесту. Истих правила су дужни да се придржавају и остали (посматрачи, медији, гласачи).

У члану 2. став 3. је наложено да чланови бирачких одбора често перу руке, мијењају рукавице, маске, визире, као и да мијењају комбинезоне. Како се избори најчешће одржавају у школама у учионицама (од двије до осамнаест учионица у једној школи) са заједничким мокрим чворовима и за чланове бирачких одбора и све остале, како обезбиједити да не дође до злоупотребе и замјене гласачких листића и стварање тзв. “бугарских возова”, а како избјећи гужву због скученог простора. Чланови бирачких одбора би више ходали него радили посао за који су превасходно задужени, што је у супротности са чланом 5. став 5. Изборног закона БиХ, који каже да чланови бирачког одбора морају бити присутни током цијелог процеса гласања на бирачком мјесту. Вријеме изласка са бирачког мјеста је идеално за све видове манипулација.

У члану 2. став 6. је наведено да просторије морају бити чишћене у редовним интервалима. Да ли се тада обуставља процес гласања у складу са чл. 5.9 став 3. Изборног закона БиХ и колики су то интервали и да ли се то вријеме надокнађује, то јест продужава ли се рад бирачких одбора. Ко је задужен за чишћење, да ли бирачки одбор или неко други?

Једно од основних питања ако се бирачки одбор придржава свих ових одредаба како од могућих 60 посматрача на бирачком мјесту у Бањалуци изабрати четири-пет које ћемо пустити на бирачко мјесто, јер више нема мјеста, ако се придржавамо упутстава о броју лица и размаку у просторијама. Како онемогућити остале посматраче да раде свој посао и по којем их критеријуму изабрати?

Члан 3. Инструкције говори о раду дан прије изборног дана и да су чланови бирачких одбора дужни у сарадњи са надлежним органима обезбиједити да буде извршена дезинфекција. Када ће бирачки одбори уређивати бирачко мјесто и гдје са изборним материјалом који задужују најмање 12 часова прије отварања бирачког мјеста (чл. 5.3. став 1. Изборни закон БиХ). Ако у школи имамо пет, десет или 15 бирачких одбора, да ли ће свако од њих контактирати са надлежним органима ради дезинфекције или ће то бити рађено организовано за сваки објекат истовремено. Бирачко мјесто је простор од 50 метара око објекта (члан 5.2. став 4. ИЗ БиХ), а ако је улаз у једну учионицу неколико метара један од другог, логично би било да и дезинфекција и уређење бирачких мјеста буде рађена у сарадњи бирачких одбора.

Члан 4. је у нескладу са досадашњом праксом рада, јер је бирачко мјесто било уређивано увијек дан уочи избора, када буде преузет изборни материјал, а у нескладу је и са чланом 3. исте инструкције. Ако дан уочи избора треба извршити дезинфекцију, како то урадити и са чим, ако се пакет са хигијеном и заштитом задужује на изборни дан (члан 4. став 2. Инструкције). Зар није логично и нормално да се дезинфекција и уређење бирачког мјеста ради дан раније, а да се на изборни дан обављају активности предвиђене чланом 5.8. Изборног закона БиХ, којих није мало.

Члан 5. став 2. говори да члан бирачког одбора за контролу реда треба да врши контролу и у ходнику и да су гласачи одвојени 1,5 метра. Мало је нејасно како све то обавити, јер би морао да се одмакне од улаза у бирачко мјесто и не врши контролу броја бирача на бирачком мјесту и ко улази на бирачко мјесто.

У члану 5. став 3. и 4. није прописано шта треба урадити ако бирач одбије да носи заштитну опрему, да ли ће га удаљити са бирачког мјеста и шта треба урадити ако одбије да му буде измјерена температура. Такође се говори да ће лица са температуром и заражени короном гласати у посебној кабини, која ће послије бити очишћена и дезинфикована. Да ли ће бити дезинфиковани и гласачки листићи прије убацивања у гласачку кутију, јер ће они касније доћи у дотицај са члановима бирачког одбора.

У члану 8. Инструкције речено је да се сваки листић буде подигнут и показан посматрачима, али уз поштовање физичке дистанце. По овоме сви посматрачи ће морати имати “око соколово” да би са удаљености од два до 10 метара видјели шта је на листићу.

У члану 10. став 2. Инструкције пише да предсједник изборне комисије саставља извјештај о искоришћеним и неискоришћеним МТС средствима за дезинфекцију и да тај извјештај доставља ЦИК-у, који ће регулисати поступак са неискоришћеним МТС средствима. Логично би било да и сваки бирачки одбор сачини такав извјештај, на основу којег би градске и општинске комисије сачиниле свој извјештај. Такође, након одлуке да средства обезбјеђују локалне заједнице логично би било и да извјештај буде достављан њима, као и сав преостали материјал који није искоришћен, јер су га они и платили.

Сва ова запажања у вези су са радом бирачких одбора на бирачком мјесту. Инструкција не спомиње или се подразумијева да се ово преписује код предаје изборног материјала изборним комисијама и како тамо обезбиједити потребну дистанцу. Да ли ће и за примопредају изборног материјала бити посебна инструкција?

Александар Радета, члан Републичке изборне комисије РС

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана