Караџић: Залагао сам се за мир у БиХ

Агенције
Караџић: Залагао сам се за мир у БиХ

Сарајево - Износећи коментар на завршну ријеч Хашког тужилаштва, некадашњи предсједник Републике Српске Радован Караџић истакао је да се он увијек залагао за мирно рјешење сукоба у Босни и Херцеговини.

Караџић је рекао да су бројни свједоци саслушани током петогодишњег суђења, међу којима су и неки свједоци оптужбе, јасно казали да се он прије почетка рата увијек залагао за мир и ненасилно рјешење проблема.

- Тужилаштво има 95 пресретнутих разговора, мојих ријечи прије рата, дао сам хиљаде интервјуа, рекао стотине хиљада реченица и милионе ријечи. Брбљао сам све вријеме, али не могу да нађу цијелу, неискасапљену реченицу коју би употријебили против мене. У њима могу само да нађу да сам се залагао за мир - нагласио је Караџић.

По његовим ријечима, многи пресретнути разговори су с осталим наводним учесницима удруженог злочиначког подухвата, у којима је јасно да се он прије рата ''залагао да Муслимани буду безбједни и да их се не узнемирује''.

- Мој став је био да ако Муслимани или Срби или Хрвати желе секуларни живот, можемо скупа живјети, а ако неко од та три народа жели вјерске назоре уградити у државни механизам, можемо да живимо само једни поред других - појаснио је Караџић.

Он је додао да је нелогичан став хашких тужилаца да се удружени злочиначки подухват ''одједном'' појавио у рату.

- Чак у ратном периоду постоји безброј мојих наређења, строго повјерљивих, која нису за јавност, али у њима не могу да нађу ниједно које наређује, омогућава или толерише злочин. Постојали су појединачни злочини, наравно, али тога увијек има. У неким земљама се само 30 до 40 посто крвних деликата разријеши у пуној снази државног апарата, а од нас се тражи да све процесуирамо, иако смо били разорени и без инфраструктуре или државног апарата - казао је Караџић.

Караџић је поновио став да ВРС није користила артиљерију и снајпере да гађа цивиле у Сарајеву.

- Укупно гледајући, више залуталих метака је убило цивиле него снајпери. Снајпери српске стране нису гађали цивиле и од цијелог списа није пружен ниједан доказ за то - рекао је Караџић.

На крају излагања он је истакао да је ратно руководство Републике Српске осигурало минимално страдање цивила.

- Не дај Боже да је српско руководство било неко друго, да није било састављено од стручњака, писаца, љекара, адвоката, професора универзитета, како би изгледао тај рат? Али ништа што се десило у том грађанском рату није производ државног понашања. Ја сам чисте савјести али тешка срца, јер није рат био по мом укусу. Био је страшан и дај Боже да је посљедњи - казао је Караџић.

Пресуда Караџићу очекује се наредне године, јавио је БИРН.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана