Јосип Јерковић: Хрватима лакше у Српској, него у ФБиХ

Ведрана Кулага Симић
Јосип Јерковић: Хрватима лакше у Српској, него у ФБиХ

ХДЗ је увијек спреман за разговор и договор, није спорно гдје се разговара, већ о чему. Треба разговарати помирљивим тоном и говором, као што је то учинио Драган Човић на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске у Бањалуци, гдје је причао и у име Бошњака.

Изјавио је то потпредсједник Републике Српске и високи функционер ХДЗ-а БиХ Јосип Јерковић у писаном интервју за “Глас Српске” поводом сједнице републичког парламента, у којем је, на позив политичког врха РС, говорио и први човјек те странке Драган Човић.

Дио јавности у БиХ и изван њених граница је негодовао због тога, а између осталих, бивша хрватска премијерка Јадранка Косор је оцијенила да Човић, након говора, може да буде и кандидат за српског члана Предсједништва БиХ. Јерковић каже да негодују они који су позвани, а нису дошли на сједницу Скупштине.

- Требало је да дођу у Бањалуку и изнесу став. Драго ми је што је Човић дошао. Смиреним, мудрим политичким тоном се обратио и покушао предочити стварно стање, али и предложити рјешење, што је учинио - како до рјешења за даљи суживот у БиХ. Косорову не бих пуно коментарисао. То је особа која на изборима није добила ниједан глас, него је наслиједила функцију коју је обављала, а сјећамо се да је говорила куда Санадер ту и она. Једино што још није отишла у затвор за њим, а немам потребе коментарисати ни Стјепана Месића, који је због година почео заборављати неке ствари па често не зна шта прича - каже Јерковић.

ГЛАС: Да ли сте сагласни са оцјеном да је на неки начин започета прича о “Дејтону два”, због намјера да се брише конститутивност народа у БиХ у преговорима о измјени Изборног закона?

ЈЕРКОВИЋ: Не бих се упуштао пуно у то о “Дејтону два”, али што год да се предузима у БиХ, какав год био договор, само треба првенствено спровести одлуку Уставног Суда БиХ о легитимном представљању и заступању свих конститутивних народа, а онда пресуде из Стразбура. Видимо да бошњачка политика жели да се бришу националне одреднице из Устава, а то значи брисање конститутивних народа из домова народа и Предсједништва БиХ. Препознали смо њихове намјере да ФБиХ постане грађанска држава бошњачког народа. Јасно нам је свима да БиХ може преживјети само као земља три конститутивна народа и ту нема калкулација.

ГЛАС: Да ли је бољи положај Хрвата у Српској или у ФБиХ, односно на нивоу БиХ, када је ријеч о политичким и другим правима?

ЈЕРКОВИЋ: О положају Хрвата у Републици Српској можемо увијек причати и увијек сам говорио. Имамо, као и Бошњаци, представнике у Скупштини, потпредсједнике РС, делегате у Вијећу народа те министре и директоре у Влади. Имамо право на још наших људи у институцијама РС, ако гледамо по Уставу и Дејтону, како је дозвољено по закону. Кад је ријеч о ФБиХ, не знам тачно, али сигурно да доста тога знам и сви они који са мном разговарају о томе кажу да је лакше нама у РС него њима у ФБиХ, иако је Федерација створена по Дејтону и за Хрвате и за Бошњаке.

ГЛАС: НСРС је, поново кроз закључак, упутила позив представницима ФБиХ на разговоре? Да ли ће се бошњачка страна овај пут одазвати?

ЈЕРКОВИЋ: Наравно да треба поново упутити позив. Човић је тражио да се нађе мјеста по Уставу и за Хрвате и Бошњаке, јер је јасно рекао да не треба заборавити да у РС живе и друга два народа. Требало би да буду захвални и једни и други што је дошао у Бањалуку и заступао их у Републици Српској. Сматрам да ће се и бошњачка страна у сљедећим састанцима одазвати, јер је важно да дођу и да се покуша пронаћи најбоље рјешење.

ГЛАС: Шта би значило одбијање или инсистирање на томе да је Сарајево мјесто гдје се треба причати о БиХ?

ЈЕРКОВИЋ: Сви који желе да БиХ остане и опстане те да сложно живимо ће доћи и разговарати гдје год, као што је посљедњим потезом показао Човић, а они који не желе договор увијек ће бити незадовољни, тражити разлоге и прозивати оне који се боре да буде пронађено најбоље рјешење.

Надокнада штете

ГЛАС: Шта је са иницијативом за измирење штете коју сте покренули?

ЈЕРКОВИЋ: Мали број Хрвата се вратио на огњишта у Посавини. Око 30.000 Хрвата живи у Српској. Нисам задовољан тиме, ни са донаторима који су давали средства за обнову кућа, али данас их више нема. Покренуо сам ту иницијативу, али мало људи се одазвало. Али је чињеница, од које не треба бјежати, то је да је више Хрвата отишло са простора ФБиХ него са простора Српске. То засигурно многи не знају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана