Јехуда Бауер: Није било геноцида у Сребреници (ВИДЕО)

ГС
Foto: Агенције

Професор Хебрејског универзитета у Јерусалиму Јехуда Бауер сматра да није било геноцида у Сребреници и како наводи, то је било масовно убиство припадника једне групе од стране припадника друге групе.

Јехуда Бауер, који се у стручним круговима сматра највећим свјетским ауторитетом за питања Холокауста и геноцида, у документарцу у продукцији Центра за друштвену стабилност, каже да се Сребреница не може сматрати типским случајем геноцида.

- Сребреница се не може сматрати типским случајем геноцида. То је било масовно убиство припадника једне групе од стране припадника друге групе. Постоје стотине таквих случајева кроз историју - каже Бауер у интервјуу рађеном за потребе документараног филма "Анатомија обмане: Сребреница" у продукцији Центра за друштвену стабилност.

Да је Бауер један од највећих ауторитета у свијету за питања Холокауста и геноцида свједочи и чињеница да као почасни предсједник предводи Међународну алијансу за сјећање на Холокауст.

Да се у Сребреници није догодио геноцид сматра и директор Центра "Симон Визентал" Ефраим Зуроф, који је више пута упозорио на злоупотребу тог термина, баш као што се злоупотребљава и ријеч Холокауст.

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је прије два дана гостујући на ТВ Пинк како се нада да ће се професор Јехуда Бауер изјаснити по питању карактера злочина у Сребреници, што је угледни израелски професор и учинио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана