Инспектори чешљају платне листе

Дарко Момић
Инспектори чешљају платне листе

Бањалука - Пореска управа Републике Српске добила је инструкције од предсједника Владе Радована Вишковића да крене у контроле пословања послодаваца и испита колико се примјењује Закон о подстицајима у привреди који је ступио на снагу 1. јула ове године, сазнаје “Глас Српске”.

Поред тога, инспектори су добили налог да посебну пажњу обрате на токове готовине и утврде у којој мјери послодавци крше закон тако што радницима дио зараде исплаћују у кешу и избјегавају плаћање пореза и доприноса.

- Према званичним подацима, добит послодаваца у Српској прошле године порасла је за 11,7 одсто, а плате радника за мање од три одсто. То буди сумњу да је и даље присутна пракса да послодавци дио зарада радницима дају у ковертама. Та пракса се мора сузбити и зато је инспекторима дата инструкција да иду у контроле - каже наш извор из Владе РС.

Да ће се послодавци већ почетком наредне седмице наћи на мети пореских инспектора, за “Глас” је потврдио и директор Пореске управе РС Горан Маричић који каже да је од Владе дошла инструкција да се инспектори упуте у контролу примјене Закона о подстицајима у привреди.

- Влада је омогућила послодавцима да прекину са лошом праксом исплате дијела плате у кешу. Наши инспектори ће контролисати да ли су и у којој мјери привредници искористили ту могућност, а нормално је да ће се у контроли ићи и према субјектима који имају значајну добит - каже Маричић.

Предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић истиче да подржава инструкцију предсједника Владе да се иде у контролу, као и његов став када је у питању реорганизација и реформа контролних органа, али, како каже, поставља се питање да ли ће то бити испуњено од стране оних који то треба да ураде.

- Што се тиче Закона о подстицајима у привреди, он нуди привредним субјектима могућност да повећају плате запосленима, али их не обавезује на то. Наш став је да би сви требало да га примијене и повећају плате својим запосленима, али значајан број послодаваца није уопште показао намјеру да примијени тај закон, нити о томе размишљају - објашњава Мишићева. Она истиче да Пореска управа може да преконтролише колика је била плата прије ступања на снагу закона о подстицајима, а колика је након почетка његове примјене, али да остаје отворено “питање коверата”.

- Велики број радника је фактички добио по 30 марака од Владе која се тог износа одрекла када је повећала неопорезиви дио плате са 200 на 500 КМ, али онда су у ковертама добили 30 марака мање. Питање је како ће то преконтролисати порески инспектори, а усуђујем се да кажем да је више добити у сивој зони него што је пријављено, а прошле године је пријављено око 1,66 милијарди КМ - каже Мишићева.

Нелојална конкуренција

Члан Скупштине Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић каже да послодавци подржавају борбу против сиве економије.

- Влада је кроз закон о подстицајима дала могућност онима који су у сивој зони да са малом надоплатом изађу из те зоне и нормално је да преко пореских органа провјерава у којој мјери су послодавци искористили ту могућност. У сваком случају, они који послују у сивој зони представљају нелојалну конкуренцију и угрожавају послодавце који уредно измирују све обавезе и зато подржавамо најављене активности ПУРС-а - каже Тривић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана