Душко Перовић, шеф Представништва РС у Русији: Српска тражи милион комада “спутњика V”

Милијана Латиновић
Душко Перовић, шеф Представништва РС у Русији: Српска тражи милион комада “спутњика V”

Република Српска намјерава да набави милион комада руске вакцине против вируса корона “спутњик V” која би већ до краја године требало да буде доступна становништву.

Рекао је то у интервјуу за “Глас Српске” шеф Представништва РС У Русији Душко Перовић, нагласивши да је у незваничним разговорима добио информацију да се вакцина разрађује у правцу да имунитет онога који је прими траје што дуже.

- Чекамо те резултате да видимо колико ће трајати имунитет, годину, двије или можда дуже - рекао је Перовић.

ГЛАС: Најавили сте да би руска вакцина могла стићи у Српску до краја године. Који кораци су предузети?

ПЕРОВИЋ: У име Представништва упутио сам захтев на адресе три произвођача вакцине, један од њих је онај који је први саопштио да је разрадио вакцину. Разговарао сам сам са њиховим руководством и послао званичан захтев у име Републике Српске да смо заинтересовани да добијемо вакцину када она буде сертификована. Осим тога, и председник Владе РС Радован Вишковић послао је званичан допис преко Амбасаде Руске Федерације у БиХ. Премијер је рекао да би милион комада вакцине за почетак било довољно.

ГЛАС: БиХ је и у овом случају подијељена. И док РС ишчекује руску вакцину, из ФБиХ стижу негодовања. Како то коментаришете?

ПЕРОВИЋ: Не могу да коментаришем ту ирационалну политику, не знам зашто су коментари негативни ако неко има неки добар производ, а поготово када је у питању здравље. Колико знам били су против и руских лекова. Они гледају на Русију као на неку средњовековну државу, а Русија у ствари има једну од највиших технологија. Институт у Новосибирску који је један од водећих у свету за имунологију направио је многе лекове. Имају производе по западним лиценцама који су много јефтинији него на Западу. Међутим ту је реч о лобирању тих људи који тамо вриште против руских лекова који су за око 30 одсто јефтинији од оних са запада, а по квалитету не одступају, можда су чак и бољи. Колико ће вакцина бити јефтинија то не знам, јер је реч о новом производу. То њихово негодовање је политика и нечији економски интерес.

ГЛАС: Како оцјењујете сарадњу Српске и Русије у вријеме пандемије?

ПЕРОВИЋ: Настављамо пројекте које смо започели, прије свега са “Гаспромом” у вези са изградњом гасовода и изградње постројења у Зворнику. Епидемија нас је много закочила али радимо колико можемо мејлом и телефонима. Трудимо се, а и руска страна би вољела да се коначно успоставе летови да наставимо пословање. Корона нам је везала руке, али идеје, намере и планови остају.

ГЛАС: Шта је са привредном сарадњом?

ПЕРОВИЋ: Привредна сарадња је закочена нажалост због пандемије јер не можемо да путујемо и радимо како треба. У послу је најважнији економски интерес, два партнера и економски интерес за реализацију пројеката. Осим братске љубави Српске и Русије они су и те како заинтересовани за нашу привреду и то је веома добро.

Додик у Русији на јесен

ГЛАС: Можемо ли у скоријој будућности очекивати посјету некога од руских званичника?

ПЕРОВИЋ: То не знам за сада, али знам да ће српски члан Председништва БиХ Милорад Додик посетити Русију на јесен. Тако је договорено, али све ће наравно зависити од епидемиолошке ситуације.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана