Дом народа може да сруши изабрани Савјет министара?

Дарко Момић
Дом народа може да сруши изабрани Савјет министара?

Бањалука - Савјет министара БиХ ступа на дужност након што га потврди Представнички дом Парламента БиХ и о његовом избору не одлучује Дом народа, али према тумачењима појединих правника и политичких званичника, Устав БиХ омогућава Дому народа да сваку одлуку усвојену у Представничком дому прогласи штетном по виталне националне интереса сваког од конститутивних народа, па тиме и одлуку о избору Савјета министара.

Наши саговорници објашњавају да члан 4. став 3. Устава БиХ јасно каже да се “предложена одлука Парламентарне скупштине може прогласити штетном по виталне интересе бошњачког, хрватског или српског народа већином гласова из редова бошњачких, хрватских или српских делегата”.

- Пошто није прецизирано на које одлуке се то односи, то формално-правно значи да сваки клуб делегата у Дому народа може штетном по виталне националне интересе прогласити и одлуку Представничког дома о избору Савјета министара - тврде наши саговорници.

Ово питање у центру је пажње након најаве лидера СДС-а Мирка Шаровића да може окупити већину од 22 посланика у којој не би биле странке побједнице избора у Српској. Како те странке или прецизније СНСД имају четири од пет делегата у Дому народа, могућност потезања виталног националног интереса на избор својеврсног мањинског Савјета министара наметнула се као логична опција.

Делегат СНСД-а у Дому народа Лазар Продановић слаже се да се то питање може покренути и да се свака одлука може прогласити штетном по витални национални интерес, али каже да то до сада није рађено и зато што није било потребе, али и зато што о томе на крају одлучује Уставни суд БиХ.

- У формално-правном смислу је могуће да се тим механизмом преко Дома народа оспори именовање Савјета министара, али ако се не варам, Устав каже да у случају да се већина делегата из неког од клубова успротиви проглашењу одлуке штетном по витални национални интерес, она иде пред Уставни суд БиХ, за који сам увјерен да би такав евентуални став Клуба Срба одбацио - каже Продановић.

Слично мишљење дијели и бивши декан Правног факултета у Бањалуци Витомир Поповић, који каже да према Уставу о избору Савјета министара одлучује само Представнички дом и да би Уставни суд у случају да Дом народа оспори избор тешко у томе пронашао кршење виталног националног интереса.

- Нажалост, чак и када би се прекршио принцип ротације, што би било и кршење закона, па за предсједавајућег не би био изабран Србин, сигуран сам да Уставни суд БиХ ни у томе не би видио кршење виталног националног интереса. Зато сматрам да не треба ни потезати то питање, јер би се тиме тој, условно речено, штетној одлуци само дало на додатној тежини - објашњава Поповић.

За разлику од њих, политички аналитичар Радомир Нешковић категоричан је у ставу да Дом народа не може да прогласи штетном по витални национални интерес одлуку Представничког дома о избору Савјета министара.

- Члан 5. став 4. Устава БиХ јасно каже “Предсједништво ће именовати предсједавајућег Министарског савјета, који ступа на дужност пошто га потврди Представнички дом”. Тај члан Устава практично побија члан 4. став 3. који спомињете, а који говори о могућности за проглашење одлука штетним по национални интерес - каже Нешковић.

Распуштање

Члан 4. Устава БиХ прецизира и начин распуштања Дома народа Парламента БиХ, што се није десило никако од потписивања Дејтонског мировног споразума.

- Дом народа могу да распусте Предсједништво или сам Дом, под условом да је ту одлуку Дома о распуштању усвојила већина, која укључује већину делегата из најмање два народа, бошњачког, хрватског или српског - наведено је у Уставу.

Упркос шпекулацијама у медијима да би хрватски и бошњачки члан Предсједништва БиХ могли да посегну за тим, наши саговорници то категорично одбацују и тврде да то не би значило продубљивање политичке кризе, већ крај дејтонске БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана