Додик за подјелу Косова на двије државе

РТРС
Додик за подјелу Косова на двије државе

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да се залаже за подјелу Косова на двије државе за два народа, и да би организовање међународне конференције по узору на Дејтон ради рјешавања питања Косова било погубно по интересе Србије, јер би то отворило могућност разним међународним мешетарима да отворе питање и Санџака и Војводине.

 “Инсистирање на подјели Косова на двије државе за два народа, за шта се ја залажем, посљедња је линија одбране српских нациналних интереса”, рекао је у интервјуу празничном двоброју “Блица” Додик.

Он је, међутим, додао да је примарни принцип РС да прати Србију у ономе шта одлучи.

“Каква год позиција Србије о Косову била, ми ћемо ту позицију подржати с првенственим разлогом да онемогућимо признање Косова у БиХ. С друге стране, опет као човек у једном дијелу српског народа који је добио легитимитет, коме Косово није ништа мање важно, веома је тешко отети се утиску да не коментаришете то питање”, рекао је предсједник РС.

Објашњавајући какву подјелу предлаже он је рекао да сјевер Косова, неколико општина гдје је већина српског народа, требало територијално инкорпорирати у Србију, са јасном поруком да Србима са југа који желе да оду са Косова Србија треба да гарантује и одређене локалитете и да им помогне у стварању нових домаћинстава. Чак смо и ми спремни да будемо дио тог процеса, напоменуо је Додик, додајући да они који желе да остану на Косову треба и даље да имају заштиту Србије као државе.

Предсједник РС сматра да ће Косово за пар мјесеци или годину-двије дана, “са оваквом политиком имплементације бриселске политике постати де факто независно”.

“Још само формално остаје да не кажу Београду да призна Косово као државу. Само то ће остати, а све остало ће бити држава”, рекао је Додик који сматра да ће ЕУ на крају Србији поставити услов признавања Косова, да би је примили у Унију.

“Мислим да је ова прича око Србије и Европе давање ничега. Дали су кандидатски статус без датума преговора. Шта то значи? Ништа. Озбиљна ствар су преговори о приступању”, коснатовао је он, оцијенивши да “Европа неће Србију док се не нађе трајно рјешење за Косово”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана