Додик: ФБиХ илегално производи воружје

Д. Момић, В. Кулага
Додик: ФБиХ илегално производи воружје

Мостар - Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је јуче да има информације да постоји илегалан план производње оружја и муниције у фабрикама које су под контролом СДА, истичући како то треба да буде провјерено, али да је све на трагу раније приче Бакира Изетбеговића како ће Федерација БиХ заокружити производњу оружја и муниције за тржиште, али и “за не дај Боже”.

Додик је рекао новинарима у Мостару да постоји забринутост због тога и да је генеза тог проблема далека, а полази још од када је међународна заједница уништила све фабрике намјенске индустрије у Републици Српској, а у ФБиХ оставила шест.

- Сада видимо да постоји илегални план производње оружја и муниције у фабрикама. Тражимо да те информације буду провјерене, да ли је истина или није. Волио бих да није истина, али долазе информације да се управо о томе ради - нагласио је Додик.

Он је истакао да је немогуће да се у фабрикама намјенске индустрије производи мимо налога који дају Оружане снаге БиХ или комерцијалних уговора са иностранством, као и мимо знања српских министара у Савјету министара БиХ.

- Сад је јасно какав је њихов план. Желе да задрже Србе њима подобне у Савјету министара, да би могли да пусте њихове фабрике намјенске индустрије да раде и да њихова обавјештајна служба несметано и даље прати и контролише званичнике из Републике Српске и Србије. То ћемо морати да рашчистимо - поручио је Додик.

Он је рекао да располаже информацијама да СДА у Мостару организује попис свих војно способних Бошњака.

- Пописује се гдје су били и шта су радили током прошлог рата, а за оне који нису војно обучени да се види како би могли да се припреме за неке, по њима, евентуалности - рекао је Додик.

С друге стране, из СДА су реагујући на Додикове изјаве саопштили да тврдње да ова странка пописује војно способне Бошњаке и злоупотребљава намјенску индустрију представљају “врло опасне бесмислице”.

- Намјенска индустрија у БиХ ће наставити да ради и развија се у складу са законима и прописима као и до сада, свидјело се то Додику или не - наводи се у саопштењу.

Министар безбједности БиХ и функционер СДС-а Драган Мектић одбацио је Додикове тврдње да се у фабрикама намјенске индустрије у ФБиХ илегално производи оружје и муниција уз знање српских министара у Савјету министара у техничком мандату.

- Одговорно тврдим да ниједан метак не може бити произведен, а камоли извезен из БиХ без контроле. Нека Додик предочи само један доказ за своје тврдње. Умјесто што нас оптужује и што говори како је међународна заједница уништила намјенску индустрију у Српској, нека каже зашто са Русима не испослује да бијељински “Орао” ради ремонт за њих - каже Мектић.

Он додаје да је Технички ремонт Братунац у приватним рукама и да веома успјешно послује.

Упркос Мектићевим тврдњама, извор “Гласа Српске” из безбједносних кругова тврди да Додикове оптужбе на рачун СДА треба озбиљно посматрати, поготово тврдње о илегалној производњи оружја и муниције.

- Одавно се говори да унутар Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ постоји паралелна структура, исто као и у бројним другим заједничким институцијама. Уколико је то тачно, а нема категоричних и аргументованих тврдњи да није, онда је сасвим реално да се у намјенској индустрији у ФБиХ раде ствари за које српски министри у Савјету министара БиХ једноставно не морају да знају. Зато Мектићеве категоричне тврдње да сигурно нема илегалне производње не треба узимати здраво за готово - каже наш саговорник.

За не дај Боже

 

Лидер СДА Бакир Изетбеговић у априлу прошле године је рекао да “ФБиХ неће трошити новац на куповину ракетних система, авиона и трошити стотине милиона долара и евра, али ће заокружити своју намјенску производњу”.

- Радићемо покретну хаубицу, пушку смо већ направили, радићемо дронове, заокружићемо производњу сваке врсте муниције. Радићемо то за тржиште, али и за не дај Боже - рекао је Изетбеговић.

 

Извоз

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ за 2018. годину, из БиХ су извезени оружје, муниција и слични производи укупне вриједности око 205 милиона КМ, што је за 5,7 одсто више него годину раније. Према тим подацима, највише је извезено у Саудијску Арабију, Турску, Египат, Авганистан те САД.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана