Додик: Ердоган је у праву да је пропао садашњи поредак у свијету

ГС
Foto: Архива

АНТАЛИЈА – Пред Босном и Херцеговином доста је посла у смислу провођења реформи али састанак планиран за средину марта у Бриселу обећава позитиван исход за отварање преговора са ЕУ.

Ово је истакнуто на састанку који су чланови Предсједништва БиХ, уочи отварања Дипломатског форума у Анталији са Агнелином Ајхорст, директором за Европу у Европској служби за спољне послове.

Осим Жељке Цвијановић, Дениса Бећировића и Жељка Комшића, чланова Предсједништва БиХ, између осталих, форуму у Анталији присуствују и Милорад Додик, предсједник Републике Српске као и Елмедин Конаковић, министар спољних послова БиХ.

Реџеп Тајип Ердоган, предсједник Турске отварајући Дипломатски форум рекао је да се ради о највећем скупу који окупља лидере држава и влада на једном мјесту те додао да је размјена информација и идеја кључна у тренутцима када се политика на глобалном нивоу суочава са бројним изазовима.

"Пролазимо кроз веома проблематично вријеме испуњено великим кризама у свијету. Не можемо говорити да ћемо успоставити неки нови поредак, али истина, правда и сарадња су кључни", рекао је Ердоган.

Говор Ердогана поздравио је и Додик који је рекао да турски предсједник има реалан приступ свим страдањима те да је у свом говору осудио лицемјерство других, нарочито западих земаља.

"Предсједник Ердоган је у праву да је пропао садашњи поредак у свијету и да је неопходно успостављање мултиполарног свијета", написао је Додик на друштвеној мрежи X.

У оквиру форума, Додик и Цвијановићева састали су се и разговарали са Виктором Орбаном, предсједником Владе Мађарске као и Петром Сијартом, министром спољних послова ове земље.

"Увијек је лијепо срести наше искрене и освједочене пријатеље", написала је Цвијановићева на "Инстаграму".

Током боравка у Анталији, Додик се не кратко састао и са Ердоганом, а планирано је да разговара и са Сергејем Лавровим, министром спољних послова Русије.

Сам Лавров је говорио на једном од панела гдје је рекао да су сви принципи ишчезли када је ријеч о свјетској еконимији, окривљујући Запад за катастрофално стање.

"Покушали су у Украјини да угуше све руско. Покушали су уништити руску културу, традицију и језик. Можете ли замислити да се енглески језик забрани у Ирској или њемачки у Швајцарској", упитао је Лавров на панелу на којем је присуствовала и Цвијановићева.

Он је указао и на чињеницу да је Запад прекршио договор о Украјини, склопљен са предсједником Русије Владимиром Путином, истакавши да су чланице НАТО савеза то вријеме искористили да војно ојачају Украјину, преносе Независне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана