Додик: Ако нелегални покуша да било шта наметне, срушиће европски пут БиХ

ГС
Додик: Ако нелегални покуша да било шта наметне, срушиће европски пут БиХ

МОСТАР – Ово није неуспјех. У протеклом периоду урадили смо доста тога на путу ка ЕУ и зато очекујемо конкретан датум отварања преговора, рекао је предсједник СНСД-а Милорад Додик након састанка у Мостару.

- Идемо ка томе да 21. марта добијемо датум преговора са ЕУ. Ако не буде тако, то значи да смо преварени. Ми тражимо тачан датум и мислим да смо урадили доста тога, ријешен је Фронтекс и спречавање прања новца. Вјерујем да у сљедећих седам до 10 дана можемо ријешити још нека питања - закон о суду, спречавању сукоба интереса и изборни закон – истакао је.

Додик је казао да се владајућа коалиција договорила да ће и о избору страних судија у Уставном суду БиХ говорити након марта, дакле у априлу.

Лидер СНСД-а је навео да Српска подржава да се ријеши начин избора члана Предсједништва БиХ из реда хрватског народа на начин "да прође тријажу и да се добије фер однос".

Што се тиче техничких измјена изборног закона, Додик каже да многи не разумију о чему се ради нити кад је ријеч о интегритету изборног процеса.

Он је казао да ће радне групе наставити радити и све чим се нешто договоре упућивати према Савјету министара БиХ односно Парламентарној скупштини БиХ.

Поновио је да Република Српска остаје јасна по питању да директно бира свог члана Предсједништва БиХ.

- Али, подржавамо и иницијативу странака са хрватским предзанком да се нађе рјешење. Радне групе ће и даље радити, и чим се нешто усагласи слаће се у Савјет министара да се то озваничи. Ово се не може назвати неуспјехом, направљен је озбиљан напредак - рекао је Додик.

Додик је нагласио да ће Кристијан Шмит, уколико покуша било шта да наметне, срушити европски пут БиХ.

-Уколико овај нелегални покуша било шта да уради, уколико случајно покуша да намеће законе или било шта што се односи на Српску у било ком сегменту, Република Српска излази из процеса тако што ће донијети свој закон о изборима и спровести те изборе на свој начин - рекао је Додик.

Према његовим ријечима, ако неко хоће да сруши европски пут БиХ - има Шмит који може то урадити.

-И раније смо, на прошлом састанку, рекли да тражимо да он не намеће рјешења. Вјерујем да смо сада истог опредјељења сви ми заједно - рекао је Додик.

У Мостару је одржан састанак предсједника СНСД-а Милорада Додика, ХДЗ-а Драгана Човића, те лидера странака "тројке" - СДП-а Нермина Никшића, Народа и правде Елмедина Конаковића и Наше странке Едина Форте.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана