Ђокић позвао руске привреднике да улажу у Српску

Срна
Ђокић позвао руске привреднике да улажу у Српску

Београд - Министар рударства, енергетике и индустрије Републике Српске Петар Ђокић је данас у Београду позвао руске привреднике да инвестирају у Српску.

Он је рекао и да је Република Српска показала да је поуздан партнер свим страним инвеститорима и да је добро мјесто за улагања у разним областима, те истакао да је посвећна сарадњи са Русијом.


"Република Српска је веома посвећена развоју и унапређењу сарадње са Руском Федерацијом", рекао је Ђокић на округлом столу "Перспективе сарадње у области иновација и мала и средња предузећа".

Округли сто је организован у склопу пете привредне изложбе "Експо Русија - Србија 2018" чији је циљ јачање трговинских веза и стратешког партнерства две државе.

Ђокић је изразио уверење да ће скуп, који се завршава, у петак, 16. марта довести до склапања нових пословних аранжамана привредника Србије, Републике Српске и Русије.

Он је напоменуо да је у 2017. године обим трговинске размене Републике Српске и Русије износио 679 милиона КМ уз оцјену да може бити знатно већи.

Према његовим ријечима, пласман робе из Русије на тржиште Републике Српске је био већи него извоз из Републике Српске у ту земљу.

Ђокић је указао да је извоз из Републике Српске у Русију у 2017. години забиљежио раст од 73 одсто, додавши да и то показује да су могућности сарадње велике.

"Желимо да Република Српска буде препозната као мјесто за квалитетно и стабилно пословање", рекао је он.

Ђокић је напоменуо да Република Српска у прошлој години имала највећи раст бруто друштвеног производа у региону, и то од 3,5 одсто.

Према његовим ријечима, Република Српска је то урадила упркос разним сметњама власти са нивоа БиХ.

Ђокић је посебно нагласио заинтересованост Републике Српске за сарадњу и у области иновационих технологија, дигитализације и научних достигнућа са Русијом.

"Желимо да позовемо руске партнере да храбро донесу одлуку и инвестирају у Републику Српску", рекао је он.

Ђокић је истакао и да је Република Српске опредијељена за јачање веза са Русијом на свим пољима и да је спријечила да БиХ уведе санкције Руској Федерацији.

Учесници округлог стола су указали и на значај сарадње малих и средњих предузећа Србије, Републике Србије и Русије.

Замјеник министра економског развоја Русије Алексеј Груздајев оцијенио је да је неопходно да се међусобна привредна сарадња шири и унапређује.

"Потребно је да системски радимо и ширимо сарадњу", рекао је он.

Према његовим ријечима, Русија је заинтересована за развој и унапређење и економске сарадње малих и средњих предузећа.

"Руске компаније са великим интересовањем гледају на тржиште Србије", рекао је Груздајев.

Он је посебно нагласио значај сарадње и у области информационих технологија и нових научних достигнућа.

Са оцјеном руског министра у вези са сарадњом у области информационих технологија сагаласио се и државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Србије Стеван Никчевић.

Он је као добар примјер за ту област навео сарадњу београдског научно-технолошког парка са сличним институцијама тог профила у Русији.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана