Директор SIPA-е одбацио кривицу

Срна
Директор SIPA-е одбацио кривицу

Сарајево - Директор Агенције за истраге и заштиту БиХ /SIPA/ Горан Зубац изјаснио се данас пред Судом БиХ да није крив по оптужници Тужилаштва БиХ која га терети за несавјестан раду у служби.

Драгиша Јокић, бранилац Зупца, рекао је новинарима након данашњег рочишта да је оваквим изјашњењем окривљеног показан однос према овом предмету.

Он није желио ништа више рећи о овом случају, наводећи да ће све бити изнесено током судског процеса.

Судија за претходно саслушање Медиха Пашић најавила је да ће главни претрес у предмету против Зупца бити заказан у законском року од 30 до 60 дана.

Тужилаштво БиХ подигло је јуну оптужницу против директора SIPA-пе Горана Зупца за несавјестан рад у служби, коју је Суд БиХ потврдио 16. јуна.

У оптужници се Зупцу на терет ставља да током фебруарских протеста није одговорио на захтјеве за помоћ у заштити зграде Предсједништва БиХ, те да је одбио ангажовати специјалну јединицу SIPA-пе.

Оптужница у овом предмету подигнута је након три и по мјесеца истраге у вези с инкриминисаним догађајем.

Из SIPA-пе су у дописима Савјету министра БиХ указивали да је ова полицијска агенција изложена сталним незаконитим и тендециозним притисцима Тужилаштва БиХ, односно појединих тужилаца Тужилаштва који излазе из оквира законом утврђених надлежности.

У истом допису SIPA-пе се наводи да је Тужилаштво БиХ исхитрено и тенденциозно покренуло истрагу, а затим и подигло оптужницу против директора Зупца, иако је свјесно да ова агенција није имала законску надлежност за било какво поступање у конкретном случају.

Покретање истраге резултирало је и одлуком замјеника министра безбједности БиХ Младен Ћавара да се Зупцу ускрати приступ тајним подацима.

Зубац је упутио 1. августа жалбу Савјету министара и Министарству безбједности БиХ против тог рјешења за које је тражио да се огласи ништавним или поништи као незаконито.

У жалби у коју је Срна имала увид, између осталог, истиче се да су незаконитим поступањем тужилац Тужилаштва БиХ Мирослав Марковић и замјеник министара безбједности Младен Ћавар узроковали штету за коју је одговорна БиХ.

"Својим поступањем Тужилаштво БиХ проузроковало је штету не само мени као појединцу него и БиХ. Ова штета је очита не само наношењем штете мом угледу и части, него и угледу SIPA-пе. Оваквим пуступањем је Тужилаштво БиХ озбиљно угрозило безбједност БиХ", наводи Зубац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана