Цвијановић: Снага Српске је у њеним грађанима и институцијама

Срна
Цвијановић: Снага Српске је у њеним грађанима и институцијама

Бањалука - Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је Република Српска данас показала да је њена снага у њеним грађанима и институцијама, због чега је поносна и задовољна.

Цвијановићева је оцијенила да је Република Српска данас досегла праву демократију, да је показала способност својих институција, те свијест својих грађана и њихову љубав према Републици Српској, што се мора поштовати.


Она је истакла да се народ мора поштовати, да би се задобило његово поштовање.

"Грађани су показали да су свјесни важности Републике Српске и важности да очувају своје институције, а институције да могу адекватно планирати одређене догађаје, поготово Министарство унутрашњих послова, на чијим леђима је највећи терет одговорности", изјавила је Цвијановићева за Радио–телевизију Републике Српске.

Она је додала да је јако задовољна што је овај дан прошао мирно, да се покаже све оно што јесте Република Српска и да је Бањалука мјесто гдје се могу организовати два догађаја ове врсте које су сви процјењивали као безбједносно врло ризичне, а да све прође како треба.

"Ово је дан у којем се очекивало да се пошаље регионално лоша порука, а ми смо послали регионално добру поруку и задовољна сам, знајући какве се ствари дешавају у нашој регији, колико постоји инцидентних ситуација и проблема. Заиста сам задовољна што смо показали другу слику и право лице демократије, да људи различитих политичких оријентација могу да се окупе у истом граду у исто вријеме, али да буду свјесни да то треба да протекне мирно", рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да је посебно задовољна што је на митинг "Срцем за Српску. Стоп издаји" дошао огроман број људи којима је овом приликом захвалила.

Цвијановићева је захвалила и учесницима скупа који је организовала опозиција јер су свој скуп завршили достојанствено.

"Ово је био дан и политике и демократије, али највише дан Републике Српске", поручила је Цвијановићева.

Она је навела да је као и сви имала страхове због одржавања скупова, али и велику жељу да се ништа лоше не деси, те да сви морају бити задовољни што је све прошло без инцидената.

"Не смијемо потцјењивати информације које су долазиле, неке од њих су показивале да постоје одређени ризици, али је то на одређени начин пробудило грађане и наше институције и сви су били на висини задатка", сматра Цвијановићева.

Она је оцијенила да су данашња времена пуна изазова, као и стање у региону, јер постоје разни покрети, опозициони и у неким другим државама.

"Били смо забринути, то је природно, поготово када постоје показатељи да имате ангажмане различитих интереса који долазе са стране и различита кретања која долазе на нечему што се зове унутрашњи план и могу да дестабилизују систем којим ви управљање и у оквиру кога живите", рекла је Цвијановићева и истакла да је поносна што се то није десило данас у Бањалуци.

Она је оцијенила да су данашњи скупови највећи показатељ зрелости Републике Српске, као и да је снага била и у институцијама и у народу.

Цвијановићева је рекла да након свега остаје чињеница да су успјели организовати догађаје на овај начин, да су организовани без било каквог инцидента, без било чега што је рушилачко и што би угрозило безбједност грађана и да једни иду на друге због политике.

"Ништа није вриједно да иједан грађанин Републике Српске иде на другог због политичких опредјељења", поручила је Цвијановићева.

Она је истакла да институције настављају да раде, позиција остаје позиција, а опозиција опозиција, иде се према локалним изборима, а много треба да се уради на локалном терену, тамо гдје опозиционари имају власт.

"Сигурна сма да ћемо кроз наш парламент и Владу и улогу предсједника Републике, који покушава да нам свима покаже колико је важно да будемо окупљени око заједничких ствари, успјети", додала је Цвијановићева.

Она је рекла да је сматрала да су протести непотребни, али данас када је све добро прошло, размишљајући политички, сматра да је можда и добро што су се десили.

"Ми живимо под тим притиском – излазиће се на улице, бојкотоваће се институције и суочени смо са таквим корацима опозиције. Видјели смо како изгледа када опозиција бојкотује институције. Мени је смијешно да неко не поентира, тиме да има предсједника Владе који је у парламенту и дође да одговара на питања опозиције. Ја да сам опозиционар никада се не бих одрекла права да испитам некога из супротног табора ко је премијер свашта шта ми падне на памет", рекла је Цвијановићева.

Она је додала да се опозиција одлучила за тај вид дјеловања, што је њој сасвим у реду, али да су толико пријетили да ће ићи у протесте, па је било у реду да се види и да се одмјере снаге.

"Ово ћу рећи само као политичар. Било је добро да одмјеримо снаге, иако су то све грађани Републике Српске, и они који су данас били на Тргу Крајине и они који су били у Парку, и сви су одрадили добар посао", рекла је Цвијановићева.

На Тргу Крајине у Бањалуци данас је одржан митинг у организацији странака на власти, предвођених СНСД-ом, док је у Парку "Младен Стојановић" одржан протестни скуп у организацији опозиционог Савеза за промјене.

Многим тешкоћама допринијела опозиција

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да су многи проблеми о којима је опозиција данас говорила, могли бити ријешени да су одблокирали средства која треба да припадну Републици Српској.
Цвијановићева је нагласила да су многим тешкоћама са којима се суочава данас Српска допринијели управо опозиционари својим дјеловањем на нивоу БиХ, гдје нису опозиција, већ власт.

"Док можете да утичете на одређене процесе, да доносите одлуке које могу да буду добре или лоше за Републику Српску, ви нисте никаква опозиција, већ власт, а на народу је да процијени да ли та ваша власт ради добро или лоше", рекла је Цвијановићева за Радио-телевизију Републике Српске.

Она је истакла да представници опозиције, који чине власт на нивоу БиХ, лоше раде свој посао и да, ако већ има разлога да се јавно изрази незадовољство, може причати о њиховом понашању у Сарајеву.

Премијер Српске је оцијенила да су предимензионирани захтјеви опозиције, који су истакнути на протесту у Бањалуци, те да такви захтјеви не спашавају Републику Српску.

Она је нагласила да годинама износе исте захтјеве, као и да су неки од њих већ ријешени.

"Ако је увођење принудне управе у РТРС нешто што спашава Републику Српску, плашим се да су многи пропустили да разумију које су то ствари које сви заједно треба да радимо у Републици да бисмо је спашавали", рекла је Цвијановићева.

Она је поручила да Влада Републике Српске врло добро зна које су јој обавезе и да треба да извршава оно што је буџетом предвиђено, али да не значи да неко није желио нешто извршити ако то није урађено, већ да у одређеном моменту није имао могућност да то уради.

Цвијановићева је поручила да веома цијени грађане који су данас били и на протесту и на митингу, јер су то грађани Републике Српске, те да разумије њихове проблеме и да ситуација може бити боља.

"Оно што дијелимо као нашу судбину овдје јесте нешто што налазимо у многим другим земљама", истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да је сагласна да треба побољшати статус борачке популације, што је власт и показала уводећи 11 нових права која нису постојала када је садашња опозиција била на власти.

Цвијановићева је навела да се сада издваја до 245 милиона КМ годишње за потребе борачке популације.

"Влада је отворена да разговара да ли се тај новац може употребити на неки бољи начин него што је сада", рекла је Цвијановићева.

Она је рекла да су пензионери незадовољни због малих пензија и да постоји образложење зашто су пензије мале, али да је власт показала да су пензионери једна од приоритетних група.

"Пензионерима смо за 11,5 одсто повећали пензије, увели их у трезор и не желим да ми лекције о томе држе они који су пензије исплаћивали у сто одсто мањем износу него што су сада, а посебно не они који нису исплаћивали пензије по коефицијенту по којем је требало, већ по коефицијенту 0,57 одсто", нагласила је предсједник Владе Српске.

Коментаришући захтјев опозиције за пријевремене предсједничке и парламентарне изборе, Цвијановићева је рекла да су избори и њихово одржавање прописани законом, те да су локални избори ове године одлична прилика да свако покаже како стоји, а потом и за двије године на општим изборима.

"Вољела бих да је оно што је данас причано на улици, да смо били у прилици да само причамо преко медија. Ако смо одлучили да изађемо на трг или у парк сматрам то једним од средстава демократије којима се можемо послужити као политичари. То, наравно, не рјешава проблеме", рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, грађани и институције постижу јединство на изборима јер тада грађани бирају оне који их представљају у институцијама.

Она је додала да су избори једино мјеродавно средство ко колико вриједи и да ли је, ако неко поново излази на изборе, до тада урадио нешто добро.

Цвијановићева је рекла да је поносна што припада политичкој групацији коју већ 10 година грађани препознају као групацију која може да рјешава проблеме боље од других политичких опција.

Она је нагласила да не спори право да се на улицама артикулишу политичке поруке, представе или бране ставови, али да су право мјесто за то избори и институције у којима се може разговарати о различитим питањима.

Цвијановићева је поручила да сви морају знати да у својим политичким мандатима треба да раде у интересу Републике Српске, али сматра да нису сви свјесни тежине својих задатака.

"Растужује ме када видим нека понашања која су лично обојена, пуна мржње која излази из оквира политичке нетрпељивости. Тада сам уплашена, али разумијем и видим да постоји снага у неким стварима и морамо бити довољно зрели да препознајемо процесе, разумијемо амбијент у којем живимо", навела је Цвијановићева.

Она је закључила да многе ствари због којих је грађанима тешко нису резултат нечијег рада или нерада, већ општих околности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана