Црнадак: Дејтон донио најбољи баланс амбиција три народа

Агенције
Црнадак: Дејтон донио најбољи баланс амбиција три народа

Сарајево - Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак изјавио је данас на конференцији у Дејтону да је Дејтонски споразум један од најуспјешнијих мировних споразума који је донио најбољи баланс свих ставова и амбиција три народа у БиХ.

Црнадак је на отварању конференције "20 година Дејтонског мировног споразума" нагласио да је Дејтонски споразум зауставио убијање, али и отворио шансу за будућност, те позвао да се сви у БиХ са више поштовања и уважавања односе према Дејтонском споразуму.


Он је рекао да је важније, умјесто губљења енергије на измјене Дејтонског мировног споразума, имати озбиљне и одговорне политичаре који ће уважавајући двоентитетско уређење и конститутивност сва три народа одвести БиХ у ЕУ, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

Црнадак је истакао да 20 година након што је Споразум потписан, народ у БиХ заслужује да живи много боље и најавио да ће се БиХ највише посветити економским реформама и борби против корупције.

Конференција, која се одржава од 19. до 21. новембра у Ривер кампусу Универзитета у Дејтону, отворена је уводним обраћањима Црнатка, амбасадора Србије у САД Ђорђа Матковића и специјалног представника предсједника Хрватске Мате Гранића.

На позив организатора конференције, Црнадак ће данас учествовати у панел сесијама "Провођење Дејтона: Изазови у трансформацији од Дејтона" и "Која је улога САД у БиХ данас и како САД могу бити ефикасније".

Осим Црнатка, панелисти на првој сесији биће бивши високи представник у БиХ амбасадор Волфганг Петрич, високи представник у БиХ Валентин Инцко и бивши амбасадор САД у БиХ Томас Милер, а на другој панел сесији амбасадор САД у БиХ Морин Кормак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана