Човић: БиХ би могла добити кандидатски статус за приступ ЕУ у априлу 2018.

Агенције
Човић: БиХ би могла добити кандидатски статус за приступ ЕУ у априлу 2018.

Фото: Архива ђ Човић: БиХ би могла добити кандидатски статус за Тузла - Предсједавајући предсједништва БиХ Драган Човић у понедјељак је посјетио Тузлу, а боравак у овом граду искористио је и за сусрет са премијером Тузланског кантона (ТК) Бегом Гутићем.

Приликом састанка отворено је неколико важних тема, а међу којима је приступање БиХ Европској унији (ЕУ), сет закона о акцизама, али и саобраћајна блокада у којој се налази најмногољуднији кантон у Федерацији БиХ.

"Током састанка је отворено и питање упитника Европске комисије, а који је Влада ТК на вријеме завршила. Током састака Човића смо упознали и са проблемом саобраћајне блокаде ТК те га замолили да у складу са својим надлежностима и могућностима заузме се да ТК коначно добије квалитетан излаз према ЕУ, или да добијемо што бржи спој на Коридор 5Ц", казао је Гутић.

Када је у питању евроатлански пут БиХ, односно кандидатски статус БиХ за чланство у ЕУ те Акциони план за чланство у НАТО-у (МАП), Човић је рекао да се за наш европски пут доминантно вежу двије теме које су интересантне за кантоналне нивое.

"То је попуна упитника и мислим да ћемо овом динамиком до 15. децембра то потпуно и завршити. Са овог подручја је дата потпуна подршка, а друга прича је везана за нацрт обрачуна за мјесец новембар, како бисмо тиме показали једну стабилност. Мислим да је и једно и друго овдје реално завршити", изјавио је Човић.

Подсјетио је да идуће седмице одлази у Брисел гдје ће са високом представницом ЕУ за спољну политику и безбједност Федериком Могерини разговарати на споменуте теме.

"Желим је до краја информирати, како би она у новембру дошла овдје. Будемо ли три увјета довели пред крај на свим нивоима, испунили смо основне увјете да добијемо кандидатски статус. То ће показати једну политичку озбиљност, а ја сам увјерен да ако све завршимо ове године, у априлу 2018. имамо кандидатски статус, али то ће нам рећи они који нам то требају рећи као пријатељи који су нам врата до краја отворили, а сад је до нас да ове ствари завршимо", потцртао је Човић.

Реферирајући се на сет закона о акцизама, он је рекао да је става да управо један дио од додатака иде према нижим нивоима власти, оносно кантонима, чиме би се ријешило питање одржавања путева и инвестирања.

Током састанка отворено је и питање сарадње међународних аеродрома у Тузли и Мостару, уз нагласак на рјешавање питања војне имовине те финансирања са федералног нивоа.

Сви нивои власти не раде довољно на добијању кандидатског статуса

Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић рекао је данас у Брчком да је БиХ на добром путу да добије кандидатски статус за чланство у ЕУ, али да мисли да сви нивои власти у БиХ не раде довољно на томе.     

"Нама су остали врло скромни предуслови да добијемо кандидатски статус и вјерујем да ће то бити ускоро завршено", рекао је Човић након састанка са  градоначелником Брчког Синишом Милићем и члановима Владе Брчко дистрикта, на коме је разговарано о ситуацији у БиХ, политичким приликама у Брчком, те учешћу дистрикта у процесу европских интеграција.

Човић је нагласио да је у Брчко дошао како би се упознао са овдашњим приликама и проблемима.

На састанку је закључено и да Брчко дистрикт испуњава своје обавезе када је ријеч о одговорима на Упитник Европске комисије.

"Због тога можемо рећи да Брчко дистрикт није кочница на европском путу БиХ, иако је на почетку било оних који су сматрали да Брчко неће моћи да одговори на изазове европских интеграција", нагласио је Милић.

Градоначелник Брчког упознао је Човића и о проблемима које дистрикт има када је ријеч о усвајању буџета ове локалне заједнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана