Бивше дипломате и некадашњи запослени у ОХР-у од Будестага траже смјену Шмита

ГС
Бивше дипломате и некадашњи запослени у ОХР-у од Будестага траже смјену Шмита

БЕРЛИН - Група бивших дипломата и „стручњака за Балкан“ упутила је писмо Комитету за спољне послове Бундестага у којем траже опозив Кристијана Шмита.

Према писању „Шпигла“, званичници у писму оптужују Шмита да је нанио трајну штету мировном процесу у БиХ, али и имиџу Њемачке.

- Од његовог именовања 2021. године, Шмитове активности промовисале су националистичке снаге и штитиле оне који раде на поткопавању и уништавању државе. Он је дозволио хрватској влади да га искористи за промјене изборног закона у БиХ - наглашава се  у писму, преноси Кликс.

Наводе и да је током обраћања одбору британског парламента „дао лажне информације о налогу који је добио из Хрватске“.

-Аутори, укључујући бившег њемачког амбасадора у Сјеверној Македонији и бивше запосленике у администрацији високог представника позивају да се учини све што је потребно за његову смјену - објашњава се у писму.

Поводом писма које је упућено комитету Бундестага, политичар СПД-а и предсједник комитета Михаел Рот изјавио је да ће разговарати с колегама о овом питању.

-Ово писмо користим као прилику да позовем и Шмита да разговара с одговорним колегама у Комитету за спољне послове о оптужбама - поручио је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана