Bivše diplomate i nekadašnji zaposleni u OHR-u od Budestaga traže smjenu Šmita

GS
Bivše diplomate i nekadašnji zaposleni u OHR-u od Budestaga traže smjenu Šmita

BERLIN - Grupa bivših diplomata i „stručnjaka za Balkan“ uputila je pismo Komitetu za spoljne poslove Bundestaga u kojem traže opoziv Kristijana Šmita.

Prema pisanju „Špigla“, zvaničnici u pismu optužuju Šmita da je nanio trajnu štetu mirovnom procesu u BiH, ali i imidžu Njemačke.

- Od njegovog imenovanja 2021. godine, Šmitove aktivnosti promovisale su nacionalističke snage i štitile one koji rade na potkopavanju i uništavanju države. On je dozvolio hrvatskoj vladi da ga iskoristi za promjene izbornog zakona u BiH - naglašava se  u pismu, prenosi Kliks.

Navode i da je tokom obraćanja odboru britanskog parlamenta „dao lažne informacije o nalogu koji je dobio iz Hrvatske“.

-Autori, uključujući bivšeg njemačkog ambasadora u Sjevernoj Makedoniji i bivše zaposlenike u administraciji visokog predstavnika pozivaju da se učini sve što je potrebno za njegovu smjenu - objašnjava se u pismu.

Povodom pisma koje je upućeno komitetu Bundestaga, političar SPD-a i predsjednik komiteta Mihael Rot izjavio je da će razgovarati s kolegama o ovom pitanju.

-Ovo pismo koristim kao priliku da pozovem i Šmita da razgovara s odgovornim kolegama u Komitetu za spoljne poslove o optužbama - poručio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana