БиХ мора донијети нови закон о заштити личних података: Агенција пише, министарство тражи експерте

Ведрана Кулага
БиХ мора донијети нови закон о заштити личних података: Агенција пише, министарство тражи експерте

Сарајево - БиХ би до краја године требало да добије нови закон о заштити личних података како би ишла у корак са директивама Европске уније, али још није познато ко ће бити његов аутор.

Агенција за заштиту личних података у БиХ прошлог љета је писала Савјету министара БиХ о потреби да се што прије крене са израдом новог закона због директива ЕУ чија примјена ове године почиње у њеним чланицама.

У Агенцији за заштиту личних података су истовремено почели да пишу нови закон. Директор Петар Ковачевић каже да ће до краја марта упутити Министарству цивилних послова БиХ свој приједлог закона који ће бити усклађен са уредбом усвојеном прије двије године у ЕУ. Ковачевић је нагласио да стање у тој области мора бити подигнуто на виши ниво и повећане казне за кршење закона о заштити личних података.

- Дуго радимо на нашем приједлогу закона који ћемо да доставити ресорном министарству, а да ли ће нас укључивати или неће у своје планове, још не знамо - истакао је Ковачевић.

Упозорава да би БиХ могла да има проблема ако тај посао не уради у скорије вријеме.

- Први корак је да буде донесен закон, али да он не остане мртво слово на папиру. ЕУ је посвећена заштити људских права и личних података, казне за злоупотребе су изузетно високе, тако да ћемо и ми морати да пратимо казнену политику, а то значи веће казне него до сада. Морамо ојачати и права и обавезе оних који обрађују личне податке. Сваким даном је све већа потреба за обрадом података и требају нам здраве основе да они не би били злоупотребљавани - казао је Ковачевић и додао да није задовољан тренутним нивоом заштите личних података.

О новом закону о заштити личних података јуче је требало да буде ријечи и на сједници Савјета министара БиХ. Дневним редом засједања било је предвиђено разматрање информације Министарства цивилних послова о потреби формирања радне групе за израду новог закона о заштити личних података.

- Затражили смо да буде формирана група стручњака која би радила на томе - казали су у Министарству цивилних послова.

Злоупотребе

Агенција за заштиту личних података у БиХ лани се суочила са великим бројем приговора грађана који су се жалили да су им и у јавном и у приватном сектору злоупотријебљени лични подаци.

Агенција је до сада изрицала новчане казне у максималном износу од 10.000 КМ. Протеклих година највише прекршајних налога издала је банкама због тражења матичног броја приликом плаћања комуналних услуга. Међу случајевима злоупотребе занимљиви су захтјев за копију личне карте приликом уписа на курс страног језика и тражење матичног броја при куповини карте за фудбалску утакмицу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана