БиХ каска за ЕУ шест деценија

Маријана Миљић
БиХ каска за ЕУ шест деценија

Сарајево - Економски раст од око три одсто годишње је недовољан и са тим темпом развоја БиХ неће достићи стандард Европске уније за 60 година, оцијенила је Свјетска банка.

Ова глобална финансијска институција објавила је јуче редовни економски извјештај за западни Балкан у којем су наведене и прогнозе привредног раста. Стручњаци Свјетске банке прогнозирају да ће БиХ ову годину завршити са привредним растом од три одсто, а у најбољем случају 3,2 одсто ако буду спроведене економске реформе.

- БиХ са тим темпом раста неће достићи стандард ЕУ за 60 година. Запосленост у свим земљама региона вратила се на ниво од прије 2008. године и избијања глобалне економске кризе, осим у БиХ. У БиХ је забиљежен пад незапослености од око пет одсто, али је то ниска стопа - рекла је економиста Свјетске банке у БиХ Сандра Хливњак.

У извјештају је наведено да извоз иде узлазним темпом, али да су стране инвестиције у паду и недовољне за повећање економског раста.

- Иако извоз наставља да расте, увоз може да има негативан утицај на економски раст у БиХ. Дефицит текућег рачуна БиХ износи око пет одсто бруто домаћег производа -  навела је Хливњакова.

Стручњаци Свјетске банке нагласили су и да кључ за привредни раст и креирање нових радних мјеста лежи у посвећености и напретку у спровођењу структурних реформи.

- Њиховим спровођењем била би обезбијеђена макрофискална стабилност, развој привреде и побољшање ефикасности социјалне потрошње - казао је шеф Канцеларије Свјетске банке за БиХ Емануел Салинас.

Економисти међународне финансијске институције навели су и да власти треба да раде на фискалној одрживости, ублажавању шокова и стављању нагласка на структурне реформе да би биле уклоњене препреке за запошљавање и повећање продуктивности. Истакли су и да су јавни приходи повећани, али да су буџети остали оптерећени.

У економском извјештају Свјетске банке наведено је и да ће свих шест земаља западног Балкана забиљежити раст у овој години, а да ће он у 2018. достићи 3,3 одсто, а у 2019. години 3,6 процената. Објаснили су и да је потрошња довела до стабилног раста у БиХ, док су инвестиције покренуле снажан раст у Албанији, Црној Гори и на самопроглашеном Косову. Политичка криза погоршала је ранији прогнозирани раст у Македонији, а хладна зима у Србији.

Сиромаштво

Стручњаци Свјетске банке навели су да економски раст у комбинацији са отварањем радних мјеста доприноси паду стопе сиромаштва у региону.

- Прогнозирана стопа сиромаштва за ову годину износи 23,6 одсто, што је за проценат мање у односу на прошлу - навела је Свјетска банка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана