Ауто-пут ка Србији и гасовод на истој траси

Вељко Зељковић
Ауто-пут ка Србији и гасовод на истој траси

Бањалука - Уколико траса гасовода “Турски ток” буде пролазила кроз Србију, готово је извјесно да ће један крак ићи и кроз Републику Српску, тврди директор предузећа “Гас-Рес” Славко Митровић.

Према његовим ријечима, Република Српска никада није одустала од пројекта градње гасовода на својој територији, те се само чекају позитивне вијести из Београда у вези са овим стратешким пројектом иза којег стоји руски енергетски гигант “Гаспром”. 

- Уколико све прође како треба и ми ћемо добити гас, односно један крак ће бити изграђен и кроз Републику Српску - каже Митровић за “Глас Српске”, додајући да након што је Бугарска одобрила градњу овог гасовода преко своје територије, властима у Српској не преостаје ништа друго него да сада прижељкују и очекују позитиван расплет догађаја и у Србији.

Истовремено, добро обавијештени извори “Гласа Српске” тврде да власти у Српској разматрају идеју да трасу будућег ауто-пута који би повезао Српску са Србијом прилагоди траси овог гасовода.

- Чекамо коначни расплет ситуације и ако све буде како треба ишло би се са одређеним корекцијама просторног плана - навели су наши извори.

Ријеч је о траси од Зворника, преко Бијељине, Модриче, Дервенте, Прњавора, Лакташа, Бањалуке и Приједора, до Новог Града. Према незваничним информацијама, иза читавог пројекта вриједног неколико стотина милиона евра стало би заједничко предузеће које би основали “Гас-Рес”, “Србијагас” и руски “Гаспром”.

Да постоје реалне претпоставке да и Република Српска добије руски гас, потврдио је и енергетски аналитичар из Београда и уредник билтена Националног нафтног комитета Србије Душан Даковић.

Међутим, он истиче како би након почетне еуфорије требало спустити лопту на земљу, јер иако је Енергетска заједница 5. фебруара дала зелено свијетло за његову градњу, мишљења која су достављена на адресу Владе Србије, могла би успорити реализацију овог пројекта, па га чак и довести у питање.  

- Спорно је једно од три мишљења Енергетске заједнице. У њему се наводи како би део капацитета будућег гасовода требало уступити на коришћење и трећим странама. Према незваничним информацијама они наводно захтевају да то буде око 50 одсто капацитета. Логика ЕУ је да се тиме појачава конкуренција, јер ће више снабдевача гасом омогућити већу конкуренцију и ниже цене.  С друге стране, питање је колико је то прихватљиво Србији, Русији и “Гаспрому”, јер они у читав овај пројекат улажу огроман новац - објаснио је Даковић.

Како је нагласио, мишљења Енергетске заједнице нису обавезујућа, али уколико се она не би уважила, транспорт руског гаса за земље Европске уније био би доведен у питање.

Оптимизам

 

Душан Даковић је увјерен како би се могао постићи договор који би задовољио све стране. Свој оптимизам образложио је тиме што је Бугарска већ најавила градњу “Турског тока” преко своје територије.

- Ова градња неће имати смисла ако гасовод не буде ишао и преко Србије. Када се то деси и Република Српска моћи ће да изврши гасификацију своје територије - закључио је Даковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана