Жозеп Борел: КОВИД-19 ће преобликовати наш свијет

Срна
Жозеп Борел: КОВИД-19 ће преобликовати наш свијет

БРИСЕЛ - Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борел оцијенио је да ће вирусно обољење Ковид-19 преобликовати наш свијет и да се још не зна када ће криза бити окончана.

Он је у блогу на веб-сајту Делегације ЕУ у БиХ написао да ће, када се криза оконча, “наш свијет изгледати пуно другачије”, а колико другачије “зависиће од избора које доносимо данас”.

“Криза око Ковид-19 није рат, већ је налик на рат пошто захтијева мобилизацију и усмјеравање ресурса на невиђеном нивоу. Солидарност између земаља и спремност на жртву за опште добро су пресудни. Само удруживањем и сарадњом преко граница можемо побиједити вирус и обуздати његове посљедице - а ЕУ ту има централну улогу.”, написао је Борел.

Он је напоменуо да је то био “јасан и јединствен став” министара спољних послова земаља ЕУ када су 23. марта разговарали о кризи путем видео-везе.

“Понекад се каже да се ратови не добијају тактиком или чак стратегијом, већ логистиком и комуникацијама. То се чини истинитим и за Ковид-19: онај ко најбоље организује одговор, брзо извлачи најбоље из научених лекција из цијелог свијета и успјешно комуницира са грађанима и остатком свијета, најбоље ће одговорити”, навео је званичник ЕУ.

Он је додао да Европа мора бити свјесна да постоји “геополитичка компонента, укључујући борбу за утицај кроз спиновање и ‘политику великодушности’”.

“Наоружани чињеницама, ми морамо да бранимо Европу од њених неоправданих критичара”, написао је шеф спољне политике ЕУ.

Он је оцијенио да је “од виталног значаја да ЕУ покаже да је то Унија која штити и да солидарност није празна фраза”.

Борел је оцијенио да је потребно радити на “радикалном проширењу међународне сарадње између научника, економиста и креатора политика”.

Шеф спољне политике ЕУ упозорио је да се проблеми који су постојали прије кризе могу погоршати и да је могуће продубљивање дужих сукоба у окружењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана