Žozep Borel: KOVID-19 će preoblikovati naš svijet

Srna
Žozep Borel: KOVID-19 će preoblikovati naš svijet

BRISEL - Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel ocijenio je da će virusno oboljenje Kovid-19 preoblikovati naš svijet i da se još ne zna kada će kriza biti okončana.

On je u blogu na veb-sajtu Delegacije EU u BiH napisao da će, kada se kriza okonča, “naš svijet izgledati puno drugačije”, a koliko drugačije “zavisiće od izbora koje donosimo danas”.

“Kriza oko Kovid-19 nije rat, već je nalik na rat pošto zahtijeva mobilizaciju i usmjeravanje resursa na neviđenom nivou. Solidarnost između zemalja i spremnost na žrtvu za opšte dobro su presudni. Samo udruživanjem i saradnjom preko granica možemo pobijediti virus i obuzdati njegove posljedice - a EU tu ima centralnu ulogu.”, napisao je Borel.

On je napomenuo da je to bio “jasan i jedinstven stav” ministara spoljnih poslova zemalja EU kada su 23. marta razgovarali o krizi putem video-veze.

“Ponekad se kaže da se ratovi ne dobijaju taktikom ili čak strategijom, već logistikom i komunikacijama. To se čini istinitim i za Kovid-19: onaj ko najbolje organizuje odgovor, brzo izvlači najbolje iz naučenih lekcija iz cijelog svijeta i uspješno komunicira sa građanima i ostatkom svijeta, najbolje će odgovoriti”, naveo je zvaničnik EU.

On je dodao da Evropa mora biti svjesna da postoji “geopolitička komponenta, uključujući borbu za uticaj kroz spinovanje i ‘politiku velikodušnosti’”.

“Naoružani činjenicama, mi moramo da branimo Evropu od njenih neopravdanih kritičara”, napisao je šef spoljne politike EU.

On je ocijenio da je “od vitalnog značaja da EU pokaže da je to Unija koja štiti i da solidarnost nije prazna fraza”.

Borel je ocijenio da je potrebno raditi na “radikalnom proširenju međunarodne saradnje između naučnika, ekonomista i kreatora politika”.

Šef spoljne politike EU upozorio je da se problemi koji su postojali prije krize mogu pogoršati i da je moguće produbljivanje dužih sukoba u okruženju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana