Злато све скупље

Танјуг
Злато све скупље

ЊУЈОРК - Цијена злата попела се ових дана до нивоа који нису забиљежени још од септембра 2011. године, јер се инвеститори јагме за сигурном имовином усљед високог степена глобалних неизвјесности.

Цијена унце злата је први пут почетком овог мјесеца прешла праг од 2.000 долара и могла би да настави успон, напомињу аналитичари.
- Врло лако цијена злата може да достигне 4.000 долара - каже Френк Холмс, главни извршни директор инвестиционе компаније УС Глобал Инвесторс, преноси CNBC.

Указује, при томе, да се упумпавају билиони долара у финансијске токове како би се пружила подршка амерчкој економији током пандемије Ковидa-19, и додаје да министри финансија Г-20 и централне банке „раде заједно као картел и сви штампају хиљаде милијарди долара".

- Никада до сада нисмо видjели да централне банке штампају толику количину новца по нулту каматној стопи. Са нултим каматама, злато постаје веома, веома атрактивна прокласна имовина - истиче Холмс.

Јунг-ју Ма, главни стратег за инвестиције у компанији за управљање богатством BMO, слаже се да постоје бројни фактори који подупиру даљи раст злата, али предочава да би два велика догађаја предстојећем периоду могла да промијене актуелни правац кретања цена жутог, племенитог метала.

- Само смо опрезни с процјеном будућег дејства ових фактора,. посебно када знамо да нама предстоје два велика догађаја која могу да промијене садашњи курс. Један је, наравно, развој вакцине против вируса корона, а други догађај су избори у САД - наводи Јунг-ју.

Сматра, додаје, да нарочито вакцина има потенцијал да преокрене неке од ових позитивних фактора који тренутно раде у корист злата.

Аналитичари дијеле мишљење да би, у зависности од исхода избора у САД, цијене злата такође могле да одреагују позитивно или негативно.

Послије побједе Доналда Трампа на предсједничким изборима 2016, цијене злата порасле су за готово пет одсто.

Према њујоршкој истраживачкој компанији "Тирд Бриџ Груп", цијена полуге злата би могла да падне испод 1.600 долара након избора, прије него што се поново опорави следеће године.

Истовремено, провајдер финансијских података Рефинитив такође указује на америчка политичка дешавања као на факторе који би могли да изазову поремећаје на финансијским тржиштима и да подстакну пораст цијене злата.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана