Zlato sve skuplje

Tanjug
Zlato sve skuplje

NjUJORK - Cijena zlata popela se ovih dana do nivoa koji nisu zabilježeni još od septembra 2011. godine, jer se investitori jagme za sigurnom imovinom usljed visokog stepena globalnih neizvjesnosti.

Cijena unce zlata je prvi put početkom ovog mjeseca prešla prag od 2.000 dolara i mogla bi da nastavi uspon, napominju analitičari.
- Vrlo lako cijena zlata može da dostigne 4.000 dolara - kaže Frenk Holms, glavni izvršni direktor investicione kompanije US Global Investors, prenosi CNBC.

Ukazuje, pri tome, da se upumpavaju bilioni dolara u finansijske tokove kako bi se pružila podrška amerčkoj ekonomiji tokom pandemije Kovida-19, i dodaje da ministri finansija G-20 i centralne banke „rade zajedno kao kartel i svi štampaju hiljade milijardi dolara".

- Nikada do sada nismo vidjeli da centralne banke štampaju toliku količinu novca po nultu kamatnoj stopi. Sa nultim kamatama, zlato postaje veoma, veoma atraktivna proklasna imovina - ističe Holms.

Jung-ju Ma, glavni strateg za investicije u kompaniji za upravljanje bogatstvom BMO, slaže se da postoje brojni faktori koji podupiru dalji rast zlata, ali predočava da bi dva velika događaja predstojećem periodu mogla da promijene aktuelni pravac kretanja cena žutog, plemenitog metala.

- Samo smo oprezni s procjenom budućeg dejstva ovih faktora,. posebno kada znamo da nama predstoje dva velika događaja koja mogu da promijene sadašnji kurs. Jedan je, naravno, razvoj vakcine protiv virusa korona, a drugi događaj su izbori u SAD - navodi Jung-ju.

Smatra, dodaje, da naročito vakcina ima potencijal da preokrene neke od ovih pozitivnih faktora koji trenutno rade u korist zlata.

Analitičari dijele mišljenje da bi, u zavisnosti od ishoda izbora u SAD, cijene zlata takođe mogle da odreaguju pozitivno ili negativno.

Poslije pobjede Donalda Trampa na predsjedničkim izborima 2016, cijene zlata porasle su za gotovo pet odsto.

Prema njujorškoj istraživačkoj kompaniji "Tird Bridž Grup", cijena poluge zlata bi mogla da padne ispod 1.600 dolara nakon izbora, prije nego što se ponovo oporavi sledeće godine.

Istovremeno, provajder finansijskih podataka Refinitiv takođe ukazuje na američka politička dešavanja kao na faktore koji bi mogli da izazovu poremećaje na finansijskim tržištima i da podstaknu porast cijene zlata.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana