Жирардин: Ово није рат, али јесте сукоб

Срна
Foto: ГС

ПАРИЗ- Француска ће наставити да брани своје рибаре, изјавила је француски министар поморства Аник Жирардин, након посљедњег инцидента у коме је Париз заплијенио један британски рибарски брод.

Описујући најновији развој догађаја, она је рекла да "то није рат, али јесте сукоб".

 

"Британци не поштују оно што су потписали у вези са Брегзитом, то је неприхватљиво", рекла је она.

 

Жирардинова је истакла да би Француска могла да забрани искрцавање британским рибарским бродовима из француских лука ако се не ријеше актуелни спорови око рибарења.

 

"Није толико озбиљно да кажем да ћемо им искључити струју, али са друге стране можемо размотрити француске тарифе на струју Британији", нагласила је она.

Француска је данас заплијенила британски рибарски брод који је ловио у њеним територијалним водама без дозволе и издала усмено упозорење другом броду, усљед спора између сусједа око приступа риболовним подручјима након Брегзита.

Париз је најавио да ће од уторка, 2. новембра, увести додатне царинске контроле на британску робу која улази у Француску, што ће повећати изгледе за још веће економске спорове уочи Божића за Британију, која се бори са недостатком радне снаге и растућим цијенама енергије.

Влада предсједника Емануела Макрона, такође, разматра други низ санкција и не искључује ревизију свог извоза електричне енергије у Британију.

Стрпљење Француске је при крају због онога што званичници називају неуспјехом Британије да испоштује своју ријеч у вези са Брегзитом, наводећи као примјер риболов и захтјев за поновним преговорима о Протоколу за Сјеверну Ирску који има за циљ одржавање интегритета јединственог тржишта ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана