Žirardin: Ovo nije rat, ali jeste sukob

Srna
Foto: GS

PARIZ- Francuska će nastaviti da brani svoje ribare, izjavila je francuski ministar pomorstva Anik Žirardin, nakon posljednjeg incidenta u kome je Pariz zaplijenio jedan britanski ribarski brod.

Opisujući najnoviji razvoj događaja, ona je rekla da "to nije rat, ali jeste sukob".

 

"Britanci ne poštuju ono što su potpisali u vezi sa Bregzitom, to je neprihvatljivo", rekla je ona.

 

Žirardinova je istakla da bi Francuska mogla da zabrani iskrcavanje britanskim ribarskim brodovima iz francuskih luka ako se ne riješe aktuelni sporovi oko ribarenja.

 

"Nije toliko ozbiljno da kažem da ćemo im isključiti struju, ali sa druge strane možemo razmotriti francuske tarife na struju Britaniji", naglasila je ona.

Francuska je danas zaplijenila britanski ribarski brod koji je lovio u njenim teritorijalnim vodama bez dozvole i izdala usmeno upozorenje drugom brodu, usljed spora između susjeda oko pristupa ribolovnim područjima nakon Bregzita.

Pariz je najavio da će od utorka, 2. novembra, uvesti dodatne carinske kontrole na britansku robu koja ulazi u Francusku, što će povećati izglede za još veće ekonomske sporove uoči Božića za Britaniju, koja se bori sa nedostatkom radne snage i rastućim cijenama energije.

Vlada predsjednika Emanuela Makrona, takođe, razmatra drugi niz sankcija i ne isključuje reviziju svog izvoza električne energije u Britaniju.

Strpljenje Francuske je pri kraju zbog onoga što zvaničnici nazivaju neuspjehom Britanije da ispoštuje svoju riječ u vezi sa Bregzitom, navodeći kao primjer ribolov i zahtjev za ponovnim pregovorima o Protokolu za Sjevernu Irsku koji ima za cilj održavanje integriteta jedinstvenog tržišta EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana