Зимбабве: Прекинут штрајк, милијардер ће финансирати докторе

Tanjug
Зимбабве: Прекинут штрајк, милијардер ће финансирати докторе

ХАРАРЕ - Доктори у Зимбабвеу пристали су да окончају вишемјесечни штрајк након што су прихватили понуду милијардера Страјва Масијиве, оснивача компаније Еконет Вајерлес, да их шест мјесеци финансира кроз партнерске програме.


Штрајк због лоших услова рада и економске ситуације, који је трајао више од четири мјесеца, паралисао је систем здравствене заштите у тој земљи.

Масијива је обећао крајем прошле године оснивање фонда у који би уложио 100 милиона зимбабвеанских долара (6.25 милиона америчких долара).

Он је објаснио да ће се из фонда за око 2.000 доктора исплаћивати месечно издржавање од око 300 америчких долара за транспорт и животне трошкове.

Масијива живи у Великој Британији, а шетромесечним партнерским програмом руководиће његова фондација Хајерлајф.

Није јасно шта ће се десити када тај рок истекне, наводи ББЦ.

Удружење болничких доктора Зимбабвеа потврдило је у саопштењу ојављеном на Твитеру да је понуда телекомуникационог магната прихваћена.

Удружење је изразило захвалност Фондацији што је проширила понуду на све докторе у државним установама и позвало је све чланове да се пријаве за партнерски програм.

Портпарол Удружења др Таванда Звакада изјавио је за ББЦ да доктори и даље траже дугороцно решење.

Већина доктора у штрајку зарађивала је мање од 100 америчких долара месечно, због чега нису имали довољно ни за основне животне намирнице или за превоз до посла.

Они захтијевају повећање плата које би било везано за амерички долар, а због троцифрене инфлације коју је изазвало урушавање привреде те афричке земље.

У Зимбабвеу влада дубока економска криза са високом незапосленошћу, несташицама хране и честим искључењима струје.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана