Zimbabve: Prekinut štrajk, milijarder će finansirati doktore

Tanjug
Zimbabve: Prekinut štrajk, milijarder će finansirati doktore

HARARE - Doktori u Zimbabveu pristali su da okončaju višemjesečni štrajk nakon što su prihvatili ponudu milijardera Strajva Masijive, osnivača kompanije Ekonet Vajerles, da ih šest mjeseci finansira kroz partnerske programe.


Štrajk zbog loših uslova rada i ekonomske situacije, koji je trajao više od četiri mjeseca, paralisao je sistem zdravstvene zaštite u toj zemlji.

Masijiva je obećao krajem prošle godine osnivanje fonda u koji bi uložio 100 miliona zimbabveanskih dolara (6.25 miliona američkih dolara).

On je objasnio da će se iz fonda za oko 2.000 doktora isplaćivati mesečno izdržavanje od oko 300 američkih dolara za transport i životne troškove.

Masijiva živi u Velikoj Britaniji, a šetromesečnim partnerskim programom rukovodiće njegova fondacija Hajerlajf.

Nije jasno šta će se desiti kada taj rok istekne, navodi BBC.

Udruženje bolničkih doktora Zimbabvea potvrdilo je u saopštenju ojavljenom na Tviteru da je ponuda telekomunikacionog magnata prihvaćena.

Udruženje je izrazilo zahvalnost Fondaciji što je proširila ponudu na sve doktore u državnim ustanovama i pozvalo je sve članove da se prijave za partnerski program.

Portparol Udruženja dr Tavanda Zvakada izjavio je za BBC da doktori i dalje traže dugorocno rešenje.

Većina doktora u štrajku zarađivala je manje od 100 američkih dolara mesečno, zbog čega nisu imali dovoljno ni za osnovne životne namirnice ili za prevoz do posla.

Oni zahtijevaju povećanje plata koje bi bilo vezano za američki dolar, a zbog trocifrene inflacije koju je izazvalo urušavanje privrede te afričke zemlje.

U Zimbabveu vlada duboka ekonomska kriza sa visokom nezaposlenošću, nestašicama hrane i čestim isključenjima struje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana