Земље ЕУ званично усвојиле закон о смањењу потрошње гаса

Танјуг
Земље ЕУ званично усвојиле закон о смањењу потрошње гаса

БРИСЕЛ - Земље Европске уније званично су усвојиле данас план блока за ванредне ситуације који се односи на смањење потрошње гаса, како би уштедјеле гориво за зиму због неизвјесности с руским испорукама, упркос противљењу Пољске и Мађарске финалној верзији закона, извјештава Ројтерс.

Чланице ЕУ су прошле недјеље постигле споразум о смањењу потражње за гасом, у настојању да попуне складишта гаса за зиму и припреме се за могућу потпуну обуставу испорука из Русије. Споразумом се од свих земаља ЕУ тражи да добровољно смање потрошњу гаса за 15 одсто, с тим да то може да прерасте у обавезу у ванредним околностима, мада уз бројна изузећа за поједине земље и индустрије.

Земље ЕУ су данас званично усвојиле тај закон што омогућава да се прошлонедјељни договор спроведе у дјело. Све земље осим Мађарске и Пољске одобриле су закон, према саопштењу Чешке Републике, која је тренутни предсједавајући ЕУ.

Прије почетка војне операције у Украјини, Русија је обезбјеђивала 40 посто укупних потреба ЕУ за гасом. Москва је од тада смањила доток гаса у Европу, што отежава земљама 27-чланог блока да попуне складишта уочи зиме, подстакавши трку за куповином неруског горива и за предузимањем мјера за ограничавање потрошње гаса.

Мађарска, која преговара о куповини додатних количина гаса из Русије, била је једина земља која се успротивила споразуму прошле недеље, доводећи у питање легитимитет правила ЕУ која утичу на енергетску безбједност земље.

Пољска је такође била против коначног закона, иако је подржала споразум прошле недјеље. Варшава је оцијенила да је правни основ за тај закон "дефектан" и да би одлуке које се тичу енергетског микса држава чланица требало да буду доношене уз једногласно одобрење свих земаља.

Њихово противљење ипак није спријечило усвајање овог плана, којем је била потребна подршка најмање 15 земаља да би постао закон.

Европска комисија такође "хитно процјењује" могућност увођења ограничења цијена гаса, наводи се у саопштењу, без прецизирања у ком облику би то ограничење било.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана