Зеленски: Ситуација на фронту екстремно тешка

ГС/Агенције
Foto: Танјуг/AП

МОСКВА, КИЈЕВ- Рат у Украјини – 339. дан. Најтеже битке воде се на истоку земље. Украјински предсједник Володимир Зеленски оцијенио је да је ситуација на фронту и даље екстремно тешка. Украјинска војска тврди да је јуче оборила руски Су-25 и хеликоптер Ми-8. Роскомнадзор блокирао сајтове ФБИ-ја и Ције у Русији.

Фон дер Лајен: Украјина има безусловну подршку ЕУ
Предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је да Украјина има безусловну подршку ЕУ и да мора да побиједи у рату са Русијом "како би одбранила европске вриједности".

Уочи самита ЕУ-Украјина сљедеће седмице, Фон дер Лајенова је истакла да ЕУ "стоји на страни Украјине без икаквих `ако` и `али`".

"Украјина се бори за наше заједничке вриједности, бори се за поштовање међународног права и принципа демократије и зато Украјина мора да побиједи у овом рату", рекла је Фон дер Лајенова на скупу Демохришћанске странке у Дизелдорфу.

Фон дер Лајенова и њене колеге комесари ЕУ планирају самит ЕУ-Украјина 3. фебруара. /

Начелник Доњецке области: Три особе погинуле у нападу руских снага

Три особе су погинуле, а најмање двије су рањене након што у нападу руских снага на  Костантиновку на истоку Украјине, рекао је начелник Доњецке области.

Павло Кириленко је у апликацији за размјену порука Телеграм навео да су оштећене четири стамбене зграде и хотел и да су спасиоци и полицијци на лицу мјеста.

Раније данас Кириленко је рекао да су четири особе погинуле, а најмање седам рањено у руским ударима у протекла 24 сата.

Подољак: МОК промовише "руску нехуману политику"

Савјетник шефа канцеларије украјинског предсједника осудио је у Међународни олимпијски комитет због тога што је, како тврди, стао на страну Русије неколико дана након што је саопштио да је Олимпијски савет Азије понудио руским и бјелоруским спортистима шансу да се квалификују за Олимпијске игре у Паризу 2024.

"МОК предлаже свијету промоцију насиља, масовних убистава, уништења. Зато инсистира да руски спортисти треба да учествују у такмичењима као прави ‘амбасадори смрти’", написао је Михаjло Подољак на Твитеру.

"Спорт не постоји ван политике – спорт је промовише. Дакле, МОК промовише ‘руску нехуману политику’", додао је Подољак.

Володимир Зеленски рекао је у петак да ће Украјина покренути међународну кампању како би спријечила да се руским спортистима дозволи да се такмиче на Олимпијским играма 2024. године.

Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова узвратила је да је сваки покушај да се Москва истисне из међународног спорта "осуђен на пропаст".

Ваздушна опасност у више украјинских региона

Ваздушна узбуна је проглашена у Николајевској, Дњепропетровској, Кировоградској, Харковској, Полтавској и Сумској области Украјине , као и у деловима Запорошке и Херсонске области које контролише Кијев, преносе Известија.

Такође, има извјештаја о узбуни у делу Доњецке области коју контролише украјинска војска.

Амбасадор Украјине у Француској: Неколико земаља обећало нам је 321 тенк

Украјински амбасадор у Француској рекао је за телевизију БФМ да је неколико земаља Кијеву обећало укупно 321 тешки тенк.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана