Zelenski: Situacija na frontu ekstremno teška

GS/Agencije
Foto: Tanjug/AP

MOSKVA, KIJEV- Rat u Ukrajini – 339. dan. Najteže bitke vode se na istoku zemlje. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ocijenio je da je situacija na frontu i dalje ekstremno teška. Ukrajinska vojska tvrdi da je juče oborila ruski Su-25 i helikopter Mi-8. Roskomnadzor blokirao sajtove FBI-ja i Cije u Rusiji.

Fon der Lajen: Ukrajina ima bezuslovnu podršku EU
Predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da Ukrajina ima bezuslovnu podršku EU i da mora da pobijedi u ratu sa Rusijom "kako bi odbranila evropske vrijednosti".

Uoči samita EU-Ukrajina sljedeće sedmice, Fon der Lajenova je istakla da EU "stoji na strani Ukrajine bez ikakvih `ako` i `ali`".

"Ukrajina se bori za naše zajedničke vrijednosti, bori se za poštovanje međunarodnog prava i principa demokratije i zato Ukrajina mora da pobijedi u ovom ratu", rekla je Fon der Lajenova na skupu Demohrišćanske stranke u Dizeldorfu.

Fon der Lajenova i njene kolege komesari EU planiraju samit EU-Ukrajina 3. februara. /

Načelnik Donjecke oblasti: Tri osobe poginule u napadu ruskih snaga

Tri osobe su poginule, a najmanje dvije su ranjene nakon što u napadu ruskih snaga na  Kostantinovku na istoku Ukrajine, rekao je načelnik Donjecke oblasti.

Pavlo Kirilenko je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram naveo da su oštećene četiri stambene zgrade i hotel i da su spasioci i policijci na licu mjesta.

Ranije danas Kirilenko je rekao da su četiri osobe poginule, a najmanje sedam ranjeno u ruskim udarima u protekla 24 sata.

Podoljak: MOK promoviše "rusku nehumanu politiku"

Savjetnik šefa kancelarije ukrajinskog predsjednika osudio je u Međunarodni olimpijski komitet zbog toga što je, kako tvrdi, stao na stranu Rusije nekoliko dana nakon što je saopštio da je Olimpijski savet Azije ponudio ruskim i bjeloruskim sportistima šansu da se kvalifikuju za Olimpijske igre u Parizu 2024.

"MOK predlaže svijetu promociju nasilja, masovnih ubistava, uništenja. Zato insistira da ruski sportisti treba da učestvuju u takmičenjima kao pravi ‘ambasadori smrti’", napisao je Mihajlo Podoljak na Tviteru.

"Sport ne postoji van politike – sport je promoviše. Dakle, MOK promoviše ‘rusku nehumanu politiku’", dodao je Podoljak.

Volodimir Zelenski rekao je u petak da će Ukrajina pokrenuti međunarodnu kampanju kako bi spriječila da se ruskim sportistima dozvoli da se takmiče na Olimpijskim igrama 2024. godine.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova uzvratila je da je svaki pokušaj da se Moskva istisne iz međunarodnog sporta "osuđen na propast".

Vazdušna opasnost u više ukrajinskih regiona

Vazdušna uzbuna je proglašena u Nikolajevskoj, Dnjepropetrovskoj, Kirovogradskoj, Harkovskoj, Poltavskoj i Sumskoj oblasti Ukrajine , kao i u delovima Zaporoške i Hersonske oblasti koje kontroliše Kijev, prenose Izvestija.

Takođe, ima izvještaja o uzbuni u delu Donjecke oblasti koju kontroliše ukrajinska vojska.

Ambasador Ukrajine u Francuskoj: Nekoliko zemalja obećalo nam je 321 tenk

Ukrajinski ambasador u Francuskoj rekao je za televiziju BFM da je nekoliko zemalja Kijevu obećalo ukupno 321 teški tenk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana