Зеленски посјетио Бахмут, разговарао са војницима

ГС/Агенције
Зеленски посјетио Бахмут, разговарао са војницима

МОСКВА, КИЈЕВ -Рат у Украјини ушао је у 391. дан. Црноморска флота саопштила је да је одбила напад дроновима на Севастопољ на Криму, док је у Одеси, највећој украјинској луци на Црном мору оглашена опасност од напада из ваздуха.

Зеленски посјетио Бахмут, разговарао са војницима

Украјински предсjедник Володимир Зеленски посетио је данас град Бахмут у Доњецкој области, који се налази на првој линији фронта и гдjе се воде жестоке борбе.

Зеленски је током посјете разговарао са украјинским војницима и захвалио им на одбрани Украјине, преноси Би-Би-Си.

Он је уручио и медаље украјинским војницима, додаје Ројтерс.

"Част ми је што сам што сам данас овдје да додијелим награде нашим херојима", написао је Зеленски на Телеграму испод снимка на којем се види како уручује награде.

Зеленски је у посјету Бахмуту дошао након што су руске снаге напале украјинске градове током ноћи.

Најмање четири особе погинуле су у напад дроном у близини Кијева.

Руски предсједник Владимир Путин недавно је први пут посјетио Маријупољ у Доњецкој области.

Карасин:Примирје могуће, али Кијев не доноси независно одлуке

Могућност за примирје у Украјини постоји, али је највећи проблем то што Кијев не доноси независно одлуке, већ по наређењу Вашингтона, изјавио је предсједавајући Одбора за међународна питања у Савјету Руске Федерације Григориј Карасин.

"Шансе за примирје увијек постоје. Проблем је то што Украјина не припада себи, а вјероватно ни Европи. Вашингтон се надвија над њима. Можете сами да извучете закључке", рекао је Карасин за мађарски недјељни лист "Мађарски демократа" на питање да ли постоје шансе за примирје и са ким треба преговарати о томе.

Говорећи о сукобима у Украјини и сукобу са Западом, Карасин је нагласио да је то за Русију "егзистенцијална битка великих размјера и борба за опстанак отаџбине и њеног народа".

"Наши непријатељи би требало да могу да сами извуку закључке из тога", истакао је Карасин, који је од 2005. до 2019. године био на функцијама државног секретара и замјеника министра спољних послова Русије.

Карасин је напоменуо да Русија чини све што може да избјегне трећи свјетски рат, пренио је ТАСС.

"Веома смо узнемирени због спекулација на ове теме које се сада шире на Западу", додао је Карасин.

Володин: Одлука Лондона води ка глобалној трагедији

Одлука Велике Британије да Украјини, поред тенкова “челенџер два”, испоручи тенковску муницију са осиромашеним уранијумом води ка трагедији глобалних размјера, упозорио је предсједавајући руске Државне думе Вјачеслав Володин.

Он је на “Телеграму” написао да САД и њихови савезници чине све да продуже сукоб у Украјини и да не презају од испоруке муниције са осиромашеним уранијумом Украјини.

-Ова одлука води ка трагедији глобалних размјера која ће, прије свега, утицати на европске земље - навео је Володин.

Володин је изразио забринутост због могућности да Кијев употријеби радиоактивну бомбу или чак тактичко нуклеарно наоружање у будућности, пренио је “Спутњик”.

-Ако се то деси, онда нема назад. Вашингтон и његови сателити (Лондон, Брисел, Варшава итд) чине све да жрат до посљедњег Украјинцаж постане „рат до посљедњег Европљанина“ - додао је Володин.

Украјина:Три жртве руског напада дроновима на Кијевску област

Три особе су убијене, а још седам рањено у ноћним нападима руских беспилотних летелица на Кијевску област, рекли су данас украјински званичници.

Кијевска регионална војна управа извијестила је на свом “Телеграм” каналу да је “цивилни објект” оштећен и да спасиоци још увијек раде на лицу мјеста, пренио је Ројтерс.

Украјинска војска је навела да је оборила 16 од 21 дрона Шахид иранске производње, које је Русија током ноћи лансирала на Украјину. Напади су услиједили убрзо пошто је јапански премијер Фумио Кишида отпутовао из Кијева, гдје је био у изненадној посети, за Пољску, пре сутрашњег повратка у Токио, наводи АП.

Развожајев: Покушај напада дроновима на руску Црноморску флоту у Севастопољу

Руска Црноморска флота је у раним јутарњим сатима успјешно одбила напад површинских дронова на Севастопољски залив, на Криму, саопштио је на свом Телеграм каналу гувернер Севастопоља Михаил Развожајев.     

Он је навео да су уништена укупно три дрона који су покушали да уђу у залив и да ратни бродови нису уништени.

-Наши морнари су пуцали на њих из малокалибарског оружја. Радила је и ПВО - написао је гувернер Севастопоља, гдје је главна база Црноморске флоте.

Од експлозија беспилотних летјелица излетјели су прозори у Дому Москве на тргу Нахимов, као и на једној кући, преноси Риа Новости.

Украјинске снаге од јула прошле године периодично користе беспилотне летјелице за напад на Севастопољ, као и на друге објекте на Криму. Већину дронова, како наводи руска агенција, обара систем ПВО.

Кишида у Кијеву: Руска инвазија подрива међународни правни поредак

Премијер Јапана Фумио Кишида изјавио је током посете Кијеву да је руска инвазија "срамота која подрива темеље међународног правног поретка" и обећао да ће наставити да подржава Украјину док се мир не врати "у прелијепу украјинску земљу“.

Кишида је јуче допутовао у изненадну посету Кијеву у тренутку када је у званичној посјети Москви боравио предсједник Кине Си Ђинпинг настојећи да промовише приједлог Пекинга за прекид сукоба у Украјини.

Након састанка са Кишидом, предсједник Украјине Володимир Зеленски је рекао новинарима да је његов тим предложио Кини сопствену формулу за постизање мира, али није добио одговор иако је, како је додао "било неких сигнала, али не и конкретних приједлога о могућности дијалога", пренио је АП.д.

У међувремену, руско министарство одбране саопштило је да су два руска стратешка бомбардера надлијетала Јапанско море, у акцији која се и извјештају Ројтерса тумачи као "одговор Русије на Кишидину посету Украјини".

Кишида је први послијератни лидер Јапана који је ушао у неку ратну зону, а због својих пацифистичких принципа подршка Јапана Украјини ограничена је на несмртоносну опрему и хуманитарну помоћ.

Јапан је до сада издвојио за Украјину више од седам милијарди долара и прихватио више од 2.000 расељених Украјинаца упркос својој строгој имиграционој политици.

Споразум Украјине и ММФ-а о финансијском пакету од 15,6 милијарди долара

Међународни монетарни фонд (ММФ) саопштио је да је са Украјином постигнут споразум о четворогодишњем финансијском пакету са Украјином вриједном око 15,6 милијарди долара.

Споразум, који још мора да ратификује Управни одбор ММФ-а, резултат је вишемјесечних преговора између ММФ-а и украјинских власти, преноси Ројтерс.

Из ММФ-а је изражено очекивање да ће тај споразум помоћи да се подстакне велики број међународних донатора и партнера да Украјину дају кредите под условима повољнијим од тржишних.

-У наредном четворомјесечном периоду се очекује постепен економски опоравак од тешких оштећења на објектима критичне инфраструктуре, иако и даље постоје препреке, укључујући ризик од даље ескалације сукоба - изјавио је званичник ММФ-а Гевин Греј.

Републикански конгресмени траже да се Украјини пошаљу касетне бомбе

Четири конгресмена из редова Републиканске странке затражила су од америчког предсједника Џозефа Бајдена да Украјини пошаље касетну муницију.

Према писању Ројтерса, америчка администрација зазире да би такав потез Русија могла да протумачи као покушај ескалације сукоба у Украјини.

Званични Кијев тражи од САД авионске касетне бомбе МК-20 и 155 милиметарске артиљеријске касетне гранате, пренијла је раније британска агенција.

Украјинске власти су апеловале на чланове Конгреса да изврше притисак на Бијелу кућу да одобри слање овог оружја.

Конвенција УН из 2008. године, коју је потписало 108 земаља, забрањује касетну муницију. Међу онима које је нису потписале су, међутим, САД, Русија и Украјина.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана