Због пљачки кућа ухапшено 31 лице са хрватским и италијанским документима

Срна
Због пљачки кућа ухапшено 31 лице са хрватским и италијанским документима

МАДРИД - Шпанска и француска полиција заједничком акцијом разбиле су путујућу банду која је пљачкала куће у те двије земље, а чији су припадници имали хрватске и италијанске документе, саопштила је данас шпанска полиција.

Банда је дјеловала из шпанских јужних градова Кастељон и Аликанте, одакле је одлазила да пљачка куће широм Шпаније, Француске и Португалије.

Полиција је покренула истрагу у октобру прошле године, те примијетила да су припадници банде активни у Шпанији и Француској, због чега је оформљен заједнички тим.

У првој фази операције ухапшено је пет особа са хрватским и италијанским документима у мјесту Орихуела, удаљеном 60 километара од приморског туристичког града Аликантеа.

Полиција је навела да је код ухапшених пронашла разни скупоцјени накит, пластичну картицу за насилно обијање брава на вратима станова и кућа, два документа која изгледају као лажна, те 4.300 евра у готовини.

У другом дијелу операције затражена је помоћ других земаља до којих је водио траг па се у акцију укључило 200 полицајаца из пет земаља.

Ухапшено је 26 чланова те криминалне организације у Хрватској, Италији, Холандији, Швајцарској и Француској, гдје се налазила већина приведених.

Полиција није објавила имена ухапшених, нити је открила њихов идентитет, преносе хрватски медији.

Претресено је 17 кућа у пет земаља, гдје је полиција пронашла накит и предмете за које се вјерује да су украдени, као и справу за бројање новца, те лажне документе.

Тим документима су се ухапшени наводно служили приликом путовања по Европи и за изнајмљивање смјештаја у Шпанији.

Мушкарци би обично аутомобилима развозили младе жене пред куће и зграде, а оне би затим обијале браве, те износиле вриједне предмете попут накита, парфема, готовине и сатова.

Осим тога, мушкарци су се бавили и посебном врстом преваре, навела је полиција.

У иностранству су се лажно представљали као богати предузетници, те би жртвама прилазили у одијелима и скупоцјеним аутомобилима, дајући им понуду за куповину луксузних некретнина, злата и накита.

Затим би током трансакција затражили од продавца да им уситни крупне новчанице, али су те новчанице биле лажне.

Међу њима би остављали само мањи износ правих новчаница како би заварали жртву.

Такве преваре су честе посљедњих година у Шпанији, као и провале у куће.

Шпанска полиција често хапси младе жене са хрватским документима приликом провале у куће, или пак без докумената при чему ухапшена лица кажу да су из Хрватске.

Полиција у Шпанији у ранијим случајевима саопштавала је да је ријеч о “клановима”, односно групама породица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана