Завршени протести због цијене горива у Еквадору

Танјуг
Foto: Агенције

КИТО- Влада Еквадора и лидери староседелачких група постигли су договор о прекиду двонедјељних протеста због цијене горива, социјалне и економске политике предсједника Гиљерма Ларса, у којима је погинуло најмање осам људи, рекли су лидери домородаца.

„Постигли смо највишу вриједност којој сви тежимо: мир у нашој земљи", написао је Ласо у поруци на Твитеру, поводом завршетка протеста, пренио је Ројтерс.

Демонстрације су представљале дио националног штрајка који је Конфедерација аутохтоних народа Еквадора започела 13. јуна ове године, који су тражили да се цијена бензина смањи за 45 центи по галону на 2,10 долара, да се уведу контроле цијена пољопривредних производа и да се усвоји већи буџет за образовање.

Као дио споразума, влада је пристала да поново смањи трошкове горива, међу којима су бензин и дизел који се најцешће користе, за додатних пет центи, након претходних смањења од 10 центи по галон.

Укупно смањење цијена од 15 центи за оба горива коштаће државу око 340 милиона долара годишње, саопштило је министарство финансија.

Протести су посебно били насилни у шест провинција у сјеверном дијелу централног Еквадора, преноси Ројтерс.

Протести су довели до несташице хране и лијекова и озбиљно су утицали на нафтну индустрију која је главни извор прихода Еквадора, коштајући земљу око 213 милиона долара, показују подаци министарства енергетике.

Протести су смањили дневну производњу нафте за више од половине претходног нивоа, преноси агенција.

Демонстранти су се жалили на полицијско насиље током демонстрација, док је влада пријавила десетине повријеђених војника и полицајаца, а један војник је и погинуо током напада на конвој који је превозио гориво до највећег нафтног поља Еквадора.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана