Završeni protesti zbog cijene goriva u Ekvadoru

Tanjug
Foto: Agencije

KITO- Vlada Ekvadora i lideri starosedelačkih grupa postigli su dogovor o prekidu dvonedjeljnih protesta zbog cijene goriva, socijalne i ekonomske politike predsjednika Giljerma Larsa, u kojima je poginulo najmanje osam ljudi, rekli su lideri domorodaca.

„Postigli smo najvišu vrijednost kojoj svi težimo: mir u našoj zemlji", napisao je Laso u poruci na Tviteru, povodom završetka protesta, prenio je Rojters.

Demonstracije su predstavljale dio nacionalnog štrajka koji je Konfederacija autohtonih naroda Ekvadora započela 13. juna ove godine, koji su tražili da se cijena benzina smanji za 45 centi po galonu na 2,10 dolara, da se uvedu kontrole cijena poljoprivrednih proizvoda i da se usvoji veći budžet za obrazovanje.

Kao dio sporazuma, vlada je pristala da ponovo smanji troškove goriva, među kojima su benzin i dizel koji se najcešće koriste, za dodatnih pet centi, nakon prethodnih smanjenja od 10 centi po galon.

Ukupno smanjenje cijena od 15 centi za oba goriva koštaće državu oko 340 miliona dolara godišnje, saopštilo je ministarstvo finansija.

Protesti su posebno bili nasilni u šest provincija u sjevernom dijelu centralnog Ekvadora, prenosi Rojters.

Protesti su doveli do nestašice hrane i lijekova i ozbiljno su uticali na naftnu industriju koja je glavni izvor prihoda Ekvadora, koštajući zemlju oko 213 miliona dolara, pokazuju podaci ministarstva energetike.

Protesti su smanjili dnevnu proizvodnju nafte za više od polovine prethodnog nivoa, prenosi agencija.

Demonstranti su se žalili na policijsko nasilje tokom demonstracija, dok je vlada prijavila desetine povrijeđenih vojnika i policajaca, a jedan vojnik je i poginuo tokom napada na konvoj koji je prevozio gorivo do najvećeg naftnog polja Ekvadora.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana