Завршен разговор Путина и Бајдена, трајао два сата

Тањуг
Завршен разговор Путина и Бајдена, трајао два сата

МОСКВА - Руски предсједник Владимир Путин и предсједник САД Џозеф Бајден завршили су након два часа и пет минута разговор о Украјини вођен путем видео-везе, јавила је агенција РИА.

Предсједници Русије и САД, Владимир Путин и Џозеф Бајен, разговарали су путем видео линка на више тема - од Украјине до сајбер криминала, саопштила је Бијела кућа након разговора два лидера који е трајао више од два сата.

 

Бајден је, како се наводи у саопштењу, изразио озбиљну забринутост предсједнику Русије у вези са гомилањем руских трупа на украјинској граници.

Он је јасно дао до знања да ће САД и њихови савезници одговорити оштрим економским и другим мјерама на војну ескалацију, ако до ње дође.

Како се додаје Бајден је током разговора потврдио подршку суверенитета и територијалног интегритета Украјине и "позвао на деескалацију и повратак дипломатији".

- Обја предсједника су поручила својим тимовима да наставе са радом. САД ће то чинити у тесној координацији са савезницима и партнерима - саопштила је прес-служба Бијеле куће.

Како се наводи, Путин и Бајден су разговарали и о стратешкој стабилности, сајбер криминалу, као и о заједничком раду на рјешавању регионалних питања, укључујући проблем Ирана.

Разговор је почео око 18.08 по московском времену, а завршен је у 20.10, преноси ТАСС.

На почетку видео-састанка, Путин и Бајден су се међусобно поздравили, а амерички предсједник је изразио наду да ће ускоро доћи до личног састанка.

Разговор је потом био затворен за јавност.

Видео-конференција је организована путем безбједне видео-везе намењене разговорима између свјетских лидера која је први пут данас коришћена.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана